EO Metterdaad Navigatie overslaan Menu

Gezinnen in Oekraïne

Help families weer op eigen benen staan.

Doneer!

Dit is Mykola: hij groeide op in een hondenhok

Bekijk het uitzendingen overzicht

Dit is Mykola: hij groeide op in een hondenhok

Omdat zijn ouders hem verwaarloosden, woonde Oekraïense Mykola als klein kind grotendeels in het hondenhok. Toen hulpverleners hem ontdekten, kon hij niet praten, alleen blaffen. Eén woord zei hij wel: ‘hond’.

Waarom verwaarloosden de ouders van Mykola hem?

Beide waren verslaafd aan alcohol. Zij keken nauwelijks naar hun kinderen om. Afschuwelijk natuurlijk. Toch is het goed oog hebben voor de omstandigheden waarin mensen zoals Mykola’s ouders op het Oekraïense platteland overleven. Die omstandigheden zijn vaak erbarmelijk en ronduit Middeleeuws. Als drank dan evenveel als brood kost, is de verleiding groot. Ondertussen zijn kinderen als Mykola wel vaak het slachtoffer.

Hoe is het nu met Mykola?

Redelijk goed, maar hij loopt nu, op zijn negentiende, nog wel steeds achter in zijn ontwikkeling. Mykola kwam op zijn derde in een weeshuis terecht. Op zijn vijfde ontfermde helpverlener Sacha van onze partnerorganisatie Zending over Grenzen zich over hem. Het eerste woord dat hij na ‘hond’ leerde, was ‘Sascha’. Mykola woonde intern op een speciale school. Inmiddels is hij onderdeel van het gezin van Sascha en zijn vrouw. Sascha: “Ik zie Mykola wel chauffeur worden op een vorkheftruck, dat kan hij goed. Maar hij kan niet lezen en schrijven, dus diploma’s halen lukt niet. Ondanks alles proberen we hem en zoveel mogelijk andere kinderen goed terecht te laten komen.”

Sergei steunt arme Oekraïense gezinnen en organiseert zomerkampen voor verwaarloosde kinderen zoals Mykola. Wil jij om deze gezinnen en kinderen geven?

Ondersteun arme Oekraïense gezinnen

Doneren