EO Metterdaad Navigatie overslaan Menu

Afkickcentrum
in Oekraïne

Help mannen hun verslaving te overwinnen.

Help hen af te kicken en God te leren kennen.

Afgerond

Ver van de verleiding

Olesk is in de 'middle of nowehere'. Voor de negen mannen van het afkickcentrum is dat geen probleem. Integendeel: des te verder weg de verleidingen van drank en drugs voor hen zijn, des te beter het is.

Buurtouders

Ouders die op klaarlichte dag stomdronken op bed liggen. Het is aan de orde van de dag in het Oekraïense plattelandsdorpje Olesk. Sergeij en Tanja proberen als buurtouders voor deze kinderen te zorgen.

Afkickcentrum in Oekraïne

Op het afgelegen platteland van de Oekraïne vechten negen mannen samen tegen de wodka en de drugs. Met keihard werken, gebed en veel hete koffie proberen ze hun verslaving te overwinnen.

Ex-drugsdealer Sergeij helpt nu zelf verslaafden af te kicken in Oekraïne

Het Oekraïense platteland oogt idyllisch, maar het leven is er keihard. Veel mensen vallen voor de verleiding van alcohol en drugs. Ex-drugsdealer Sergeij helpt hen af te kicken, als ze tenminste tegen de spartaanse omstandigheden kunnen…

Waardoor is drugs- en alcoholmisbruik zo’n groot probleem?

Doordat er zoveel werkeloosheid en armoede is. Om zich ondanks de slechte omstandigheden toch kortstondig beter te voelen, grijpen veel Oekraïners naar de fles of naar drugs. Alcoholmisbruik is ook een cultureel probleem. Oekraïne is het vijfde meest alcoholistische land ter wereld. Een gemiddelde Oekraïner krijgt 16 liter pure alcohol per jaar binnen.

Gelukkig zijn er wel afkickcentra

In de uitzending maken we kennis met dat van Sergeij. Hij is zelf ex-verslaafde, dealde ook en kickte af in hetzelfde centrum. Inmiddels geeft hij er leiding. Het ligt diep in de bossen verscholen en de deelnemers moeten wel tegen spartaanse leefomstandigheden kunnen: er is geen water, elektriciteit, of zelfs een auto beschikbaar. Ze zijn zelfvoorzienend en verdienen bij met houtproductie en verkoop van wat er op de boerderij groeit. Er is veel aandacht voor geloofsopbouw.

Deze aanpak heeft effect

Verleidingen zijn ver weg en het dagritme van bidden, bijbelstudie, werken en rusten werpt zeker zijn vruchten af. Zeventig procent van de deelnemers blijft daadwerkelijk clean, in bijvoorbeeld Nederland is dat een schamele veertien procent. Volgens Sergeij is het levensveranderende werk van Jezus in de harten van ‘zijn’ mannen de grote succesfactor.

Geef voor alcohol- en drugsverslaafden op het Oekraïense platteland, help hen af te kicken en God te leren kennen.

Vechten tegen alcohol Doneren
Oekraine Houthakkers header.jpg

"Clean zijn is cool"

Op het afgelegen platteland van de Oekraïne vechten negen mannen samen tegen de wodka en de drugs. Met keihard werken, gebed en veel hete koffie proberen ze hun verslaving te overwinnen.

Wat zijn het voor mannen die in dit afkickcentrum zitten?

Mannen zoals Sergei, 34 jaar en net twee weken binnen. Hij vertelt hoe de drugs zijn leven verwoestten. Hij liet zijn vrouw en dochter in de steek voor zijn verslaving. Zijn vrouw is inmiddels zelf ook bij hem weg gegaan vanwege zijn drugsverslaving. Met een van spijt doortrokken stem vertelt hij over het contact met zijn dochtertje. “Zij wilde graag leuke dingen doen met haar vader. Lekker wandelen buiten, of naar de speeltuin. Ik wilde alleen maar drugs.”

En heeft de behandeling effect op mannen als Sergei?

“Hier hebben we vrede en genade”, zegt hij. “Ik ontdek hier dat ik ook zonder drugs kan leven.” Toch ligt de verleiding om op te geven altijd op de loer. Zo heeft Sergei last van zijn hand, omdat hij daar altijd de naalden voor drugs in stak. Hij denk er over om de hand buiten de kliniek te laten behandelen. Volgens zijn mentor Sergeij valt het allemaal wel mee met die hand en is het vooral een smoesje om weg te kunnen komen. Sergei legt zich er, voorlopig, bij neer. Op zijn verjaardag krijgt hij een zelfgebakken taart van de mannen en bemoedigen ze hem om door te zetten. “Kom op Sergei, clean zijn is cool!”

Geef voor alcohol- en drugsverslaafden op het Oekraïense platteland, help hen af te kicken en God te leren kennen.

Bidden voor verslaafde

Help mannen hun verslaving te overwinnen

Doneren