EO Metterdaad Navigatie overslaan Menu

De kinderen van Olesk

Geef voor een betere verslavingszorg in Oekraïne 

Vooral kinderen van verslaafden zijn het slachtoffer van de beperkte verslavingszorg in het land

Doneer

Geloof, hoop en liefde voor Olesk

Bekijk het uitzendingen overzicht

Waarom de Broeksema’s dit dorpje niet konden vergeten

Ria Broeksema huilt als ze vertelt over haar eerste bezoek aan het dorpje Olesk (Oekraïne). Ze ontmoette een verwaarloosd klein meisje, dat dronken bleek. ”We beseften: hier zijn we niet voor het laatst.”

Hoe belandden Ria en haar man Gaaije vanuit hun woonplaats Assen in dit Oekraïense dorp?

Via een bevriende Nederlandse boer. Die runt, naast zijn bedrijf in Nederland, ook een boerderij in de regio van Olesk. In 2016 bezochten de Broeksema’s op zijn uitnodiging dit dorpje. Wat ze zagen raakte hen zo, dat ze zeiden: “We gaan hier niet alleen wat geld achterlaten en dan weer weg.”

Wat raakte dit stel dan zo in Olesk?

De armoede, het alcoholmisbruik en de hopeloosheid. Ria: “We kwamen bij een huisje dat meer weghad van een hondenhok. Twee kleine meisjes stiefelden naar buiten. De een keek heel lodderig; die bleek onder invloed van drank.” Ze kochten wat gezond eten voor de kinderen. Bij terugkomst had een van de meisjes een krans van paardenbloemen voor Ria gemaakt. Toen dachten Gaaije en Ria allebei ‘we zijn hier niet voor het laatst.’

Waar komt het alcoholmisbruik in Olesk vandaan?

De bewoners worstelen met enorme armoede door werkeloosheid. Drank is goedkoop; jezelf verdoven verleidelijk. Kinderen zijn de dupe van hun regelmatig dronken ouders. Daarom willen Ria en Gaaije, samen met ‘buurtvader’ Sergei en dorpsoma Halina het buurthuis als veilige plek voor hen afbouwen.

Uw gift helpt verslaafde ouders uit Olesk afkicken én geeft verwaarloosde dorpskinderen een veilig buurthuis.