EO Metterdaad Navigatie overslaan Menu

De kinderen van Olesk

Geef voor een betere verslavingszorg in Oekraïne 

Vooral kinderen van verslaafden zijn het slachtoffer van de beperkte verslavingszorg in het land

Doneer!

Buurthuis beschermt meisjes tegen dronken mannen

Bekijk het uitzendingen overzicht

“Het drinken begint einde ochtend”, zegt vrijwilliger Miranda. “‘s Avonds zijn veel bewoners stomdronken. Dan vertelt een 15-jarige meisjes stoer dat ze zelf wel kiest met wie ze slaapt, omdat ze anders gekozen wordt.”

Wat afschuwelijk! EO Metterdaad heeft in 2018 toch ook al steun gevraagd voor Olesk?

Inderdaad. Met die giften is gelukkig al veel goeds gedaan. Het broodnodige buurthuis, waar de kinderen na school en de tienermeisjes ‘s avonds veilig worden opgevangen, is in aanbouw. “Helaas gooide de corona-crisis roet in het eten”, vertelt Miranda van stichting ‘Believe in Olesk’ in de uitzending. “De pandemie maakt de bouwmaterialen zo duur, dat we door ons geld heen zijn.” De muren en het dak staan er, maar er mist bijvoorbeeld nog een vloer, een keuken en verwarming.

Waarom is dit buurthuis zo belangrijk voor dit Oekraïense dorp?

Omdat de kinderen en tieners snakken een veilige plek. Waar ze rustig hun schoolwerk kunnen doen. Of niet als tienermeisje niet worden ‘uitgekozen’ door handtastelijke dronkaards. Miranda: “In het buurthuis ontdekken ze ook dat er wél hoop voor ze is.”

Is het alcoholprobleem van de ouders aanpakken niet veel belangrijker?

Dat is zeker ook belangrijk. Daarom investeert EO Metterdaad de Olesk-giften mede in de verslavingsklinieken van de regionale kerk. Bekeerde ex-verslaafde leiden deze afkickcentra. Zij zijn het inspirerende bewijs voor de bewoners dat een leven zonder drank mogelijk is.

Geef de tienermeisjes van Olesk een veilig thuis en help de volwassenen af te kicken.