EO Metterdaad Navigatie overslaan Menu

De kinderen van Olesk

Geef voor een betere verslavingszorg in Oekraïne 

Vooral kinderen van verslaafden zijn het slachtoffer van de beperkte verslavingszorg in het land

Doneer!

Hoe Margreet de mens ziet achter de waas van alcohol

Bekijk het uitzendingen overzicht

Het hart van Margreet van Beest klopt voor mannen zoals Alexander. Ze ontmoette hem in afkickcentrum ‘Het Anker’ in de Oekraïne. Hij had drie jaar lang dag en nacht gedronken. 

Hoe kwam Margreet in dit Oekraïense afkickcentrum te werken? 

Margreet en haar man hebben dit centrum samen met een team opgezet. Ze zagen de enorme nood in de Oekraïne, waar mede door diepe armoede en werkeloosheid verslaving zo’n groot probleem is. “Er is totaal geen sociaal vangnet voor verslaafden”, vertelt ze in de uitzending. “Ze worden niet gezien. ‘Uitschot van de samenleving’, zo kijken mensen naar hen.” 

Wat doet dit afkickcentrum precies voor mensen zoals Alexander? 

“Alexander blijft me bij omdat hij er zo ernstig aan toe was”, vertelt Margreet. “Als je zo lang zo zwaar hebt gedronken, vallen er lichaamsfuncties uit. Zo was hij halfblind geworden. Je zag bijna de mens niet meer achter al de alcohol.” Cliënten zoals Alexander draaien mee in werkgelegenheidsprojecten van het centrum. Zo worden ze fysiek gezonder. Maar ook hun eigenwaarde groeit. En ze leren hoe het leven na de kliniek er zonder drank of drugs uitziet. Dat ervoer ook Alexander. Margreet: “Hij is weer mens geworden! Het gaat nu erg goed met hem. Hij is heel gelukkig getrouwd en heeft zijn leven weer op de rit.” 

 ‘Het Anker’ helpt wanhopige en vaak straatarme mensen op het Oekraïense platteland af te kicken en te bouwen aan een nieuw leven. Maar daar is uw steun voor nodig. 

Ondersteun het werk van Margreet

Doneren