brandimage logo Navigatie overslaan Menu

Noodhulp - Orkaan Idai

Hulp voor slachtoffers in Mozambique, Zimbabwe, Malawi

Duizenden mensen zijn hun huis kwijt. Geef nu ruimhartig voor eten, drinken en noodopvang.

Doneer direct

Orkaan Idai treft Mozambique, Zimbabwe en Malawi

Mozambique, Zimbabwe en Malawi zijn getroffen door de verwoestende orkaan Idai. De orkaan heeft minimaal 300 mensen het leven gekost. Honderden mensen zijn vermist en tienduizenden zijn op de vlucht. Velen zijn gestrand, de communicatie komt moeizaam op gang en dorpen zijn onbereikbaar. Meer dan anderhalf miljoen mensen zijn getroffen in deze drie Zuid-Afrikaanse landen. Het is de zwaarste orkaan in de regio in meer dan tien jaar.

Idai treft Mozambique zwaar

De havenstad Beira, in Mozambique, met een half miljoen inwoners, is het zwaarst getroffen. De meeste huizen waren niet bestand tegen een dergelijke orkaan met windstoten van 160 tot 190 km p/u. De storm trof Beira donderdagavond en trok westwaarts naar Zimbabwe en Malawi, waarbij nog eens duizenden anderen werden getroffen, vooral in oostelijke gebieden grenzend aan Mozambique.

Modderstromen

Woningen, scholen, bedrijven en ziekenhuizen zijn verwoest. Duizenden mensen zijn op de vlucht door de zware overstromingen en verlieten hun bezittingen om in hogere gebieden veiligheid te zoeken. Enorme modderstromen sleuren alles mee wat ze op weg tegenkomen.

Noodhulp voor slachtoffers van Idai

Er is nauwelijks eten in de getroffen gebieden. Het is weggespoeld en oogsten zijn verwoest. De gevluchte mensen hebben al dagen niet gegeten. De storm is gaan liggen, maar het blijft hard regenen waardoor hulp bieden lastig is.

EO Metterdaad is samen met het Christelijk Noodhulpcluster (ZOA, Red een Kind, Woord en Daad, Dorcas, TEAR) in actie gekomen. Giften worden binnen het cluster besteed. Met uw hulp kunnen zij de slachtoffers snel helpen door lokale hulpverleners en kerken.

Idai orkaan header Zuidelijk Afrika.jpg

Luister naar het interview met Arthur Heijstek - programmamanager voor hulporganisatie Dorcas in Mozambique

De Verenigde Naties noemen het ‘misschien wel de grootste natuurramp ooit op het zuidelijk halfrond.’ Gevreesd wordt voor duizenden dodelijke slachtoffers. Tienduizenden mensen zijn dakloos en op de vlucht. Arthur Heijstek is programmamanager voor hulporganisatie Dorcas in Mozambique. Hij vertelt over de gevolgen.

Geef voor noodhulp

Doneren