EO Metterdaad Navigatie overslaan Menu

Afgerond

Alles over cycloon Idai in Mozambique

In de nacht van 14 op 15 maart 2019 raasde de tropische cycloon Idai over zuidelijk Afrika, waaronder het midden van Mozambique in precies het gebied waar Dorcas werkt. De cycloon haalde windstoten tot 230 kilometer per uur en is daarmee de grootste orkaan in Mozambique sinds jaren. In Beira -de vierde grootste stad van Mozambique- zijn elektriciteit en communicatiekanalen uitgevallen. Nu telefoonlijnen en wifi niet meer werken, is communicatie nauwelijks mogelijk. In dit artikel lees je wat we tot nu toe weten.

Hoeveel slachtoffers heeft Idai gemaakt?

Ongeveer 400 duizend mensen zijn getroffen door de cycloon. We weten dat er tot nu toe minstens 300 doden zijn gevallen, maar het precieze aantal is nog onbekend.

Welke schade heeft Idai aangericht?

De totale omvang van de schade is nog niet duidelijk. Wel weten we dat heftige wind en regen in Mozambique hebben gezorgd voor grote schade aan scholen, ziekenhuizen, landbouwgrond (het gaat om zeker 168 duizend hectare), waterleidingen, wegen en huizen. Honderden mensen zijn plotseling dakloos. Bovendien is er een verhoogde kans op geweld (door paniek en chaos) en ziektes (door gebrek aan schoon drinkwater en ontoegankelijke wegen)

Gaat Idai nog meer schade aanrichten?

De wind is inmiddels gaan liggen, de storm en de onweersbuien worden ook minder. De heftigste weersomstandigheden zijn nu dus voorbij, maar het blijft regenen. In centraal Mozambique wordt ongeveer 500 millimeter regen verwacht in één week tijd. Ter vergelijking: in Nederland valt er ongeveer 850 millimeter per jaar. Door deze overvloedige regenval verwachten we overstromingen en modderstromen, vooral in de bergen.

Hoe gaan we helpen?

Onze eerste focus ligt op het redden van levens. Mensen zijn op dit moment (maandagochtend) gevangen in hun huis, op daken en in bomen. We proberen voor dakloze mensen een tijdelijke opvang te vinden, bijvoorbeeld in schoolgebouwen. Op deze plekken zijn op dit moment nog veel te weinig voedsel, kleding en dekens, dus ook daar proberen we zo snel mogelijk voor te zorgen.

Bron: Dorcas

 

Geef voor noodhulp

Doneren