1. Broeisky broeiska? Wat?! Als je ze hoort praten denk je dat ze allemaal Russisch zijn. Toch is dat niet zo. De meeste Russen wonen in Rusland, een aantal in Oekraïne of andere buurlanden. Maar de meeste Oost-Europeanen hebben hun eigen taal. In Roemenië praten ze Roemeens, in het grootste deel van Oekraïne Oekraïens en in Albanië Albanees.

2. Whoo, zo dichtbij? Tja, helaas maar waar. In je relatief rijke leventje in Nederland merk je soms maar weinig van armoede om je heen. Maar toch, slechts een paar landen verderop, zijn mensen straatarm. Elke dag is voor hen een uitdaging. Dit weet jij nu ook, sinds je er geweest bent.

3. Telefoon. Je verwacht het totaal niet. Je bent in een arm land maar bijna iedereen die je tegenkomt heeft een mobiele telefoon. Is dat niet gek? Nee, dat is het niet. In veel meer ontwikkelingslanden zie je dit, ook in Afrika. Telefoonkabels zoals we hier in Nederland hebben zijn daar veel minder uitgebreid. Hierdoor is het voor mensen uit ontwikkelingslanden heel gewoon om geen vaste telefoon maar een 'losse' telefoon te hebben.

Lada1

4. Toeeet. Rakelings schiet een Lada vlak voor je langs richtingeen afslag. Officieel zijn ze er wel: verkeersregels. Maar hier geldt het recht van de sterkste. Wie het hardst toetert krijgt voorrang. Hoewel het soms levensgevaarlijk is, is één ding zeker; als je het goed doet ben je snel op de plaats van bestemming. (Fotobron: erikgrootoonk.nl)


Zon5. Wat een hitte!  Denk je aan Oost-Europa, dan denk je aaneen grauwe lucht, grijze gebouwen en een dik pak sneeuw. Ergens heb je gelijk, in de winter is dit altijd zo, maar in de zomer is het bloedheet. Door het landklimaat van de meeste Oost-Europese landen wordt het in de zomer regelmatig rond de 40 graden! Dus zonnebrandcrème mee in plaats van je skipak!

6. Bergen verzetten. Ook in de hitte van de Oost-Europese zon kan jij veel! Kinderen entertainen, een school of kerk bouwen of voedselpakketten uitdelen. 40 graden of niet, jij doet kunt dit! Topper!