1. Hittegolf. Hoera! Na een aantal uur in de aircolucht van het vliegtuig te hebben gezeten, mag je eindelijk naar buiten, maar dan… BAM! Als een klap in je gezicht merk je dat het hier wat warmer is dan in Nederland. Moet je in deze hitte aan het werk?!

2. Neus dicht! Overal van die vieze luchtjes en je weet niet waar het vandaan komt. Dampende afvalbergen. Ben ik het die vies ruikt? En waar komt dat vieze water vandaan? Gelukkig zet je je eroverheen en na een dag ruik je het al niet meer.

37293. Hygiëne. In Nederland lijkt alles altijd schoon. Het eten wordt hygiënisch klaar gemaakt en de pannen, borden en bestek worden blinkend schoon in de vaatwasser met ons frisse heldere water. In de meeste ontwikkelingslanden is dat anders. Gelukkig kan je lichaam best wat verdragen, meer dan je denkt! Maar blijf altijd goed je handen wassen, voor je het weet heb je diarree en zit je de hele dag op het toilet!

DSC 03944. Eten wat de pot schaft. De kans is groot dat je elke dag hetzelfde eet. Na een paar dagen verlang je naar een gewone boterham met kaas. Maar om tegemoet te komen aan de gastvrijheid moet je bordje toch echt leeg. Zet je eroverheen! Realiseer je dat je gastheren waarschijnlijk minder eten dan jij!

Maf Wachtende Mensen 65. De mensen. Dat mensen verschillend zijn wisten we al. Dat geldt dus ook voor 'arme' mensen in ontwikkelingslanden. In het ene ontwikkelingsland zijn ze enorm blij en enthousiast dat je er bent, in het andere land zijn ze wat norser en willen ze eerste weten wat voor vlees er in de kuip zit. Geef deze mensen ook wat tijd. Stel je eens voor dat een club goedwillende Chinezen jouw wc gaat verbouwen, op hun manier…

Slapen

6. Het bed. Op een matje, oude matras of in een slaapzakje. Niks ligt bepaald lekker. Als het om slapen gaat geldt voor iedereen hetzelfde: oost west, thuis best!