Een meer dan onbestemd gevoel maakt zich van mij meester. Ik sta voor een traditioneel Afrikaans hutje, de rook van een smeulend vuurtje hangt voor de ingang. Zojuist gingen daar een jonge moeder en haar dochtertje naar binnen. Uit het hutje klinkt een onnatuurlijk hoge mannenstem en het gerammel van wat op het schudden met een doosje kralen lijkt. Af en toe horen we het zachte gekakel van een kip. Dit is het dus, de gewijde plek van een toverdokter op het platteland van Oeganda.

Een verschrikkelijk fenomeen...
Eerder op de dag stond ik oog in oog met de slachtoffertjes van een verschrikkelijk fenomeen; de alsmaar toenemende vraag naar kindoffers. Ik weet het, het klinkt onwaarschijnlijk en ook ik heb lang gedacht dat het spookverhalen zijn, verteld om goedgelovige gevers geld uit de zak te kloppen. Maar ik heb het nu zelf gezien, kleine kinderen met de zichtbare littekens van diepe wonden, blijvende verminkingen soms.

Hope

Hope
Ik ontmoette Hope, een meisje van 4 die maandenlang in een donker hok opgesloten werd. Haar tanden werden uitgetrokken en met regelmaat werd bloed afgetapt. Zwaar beschadigd en gehandicapt zat ze in haar buggy, maar ondanks alles was haar glimlach overweldigend. In hetzelfde opvanghuis trof ik Robert, met een diep litteken in zijn nek. Zijn oma vertelde hoe ze hem aantrof, badend in het bloed. De daders konden gepakt worden maar Robert kon maanden niet praten, raakte het gevoel in zijn handen en voeten kwijt en zit waarschijnlijk voor altijd vast aan een rolstoel. En dan George, een jongen van 7 jaar die werd weggelokt, zijn genitaliën werden weggesneden en het wonderlijk genoeg overleefde. Geloof me, ik heb de verwondingen gezien en de ooggetuige-verhalen gehoord.

 

Broeder Peter
Peter heeft zich het lot van de slachtoffers aangetrokken en probeert tegen de klippen op de mensen ervan te doordringen dat er nog steeds zulke dramatische rituelen gebeuren. Realiteit is dat met de opkomende economie steeds meer rijke lui bezweringen van hoger hand inroepen om hun welvaart te behouden. Ze komen terecht in een duistere wereld waar de gevraagde offers steeds extremer worden. Het begint met een paar kippen en kan eindigen met het bloed of de ledematen van onschuldige kinderen. 

George Oeganda Blog1

Illusie van een hoopvolle toekomst...
Ik zie de witchdokter de moeder en dochter mee naar buiten nemen. Achter zijn hutje wordt de kip langzaam maar zeker van essentiële onderdelen ontdaan. Nadat de kop is afgehakt, wordt het bloed met water gemengd en gesprenkeld over het meisje. Ze vertrekt met haar dochter, met de illusie van een hoopvolle toekomst. Het is nog kinderspel maar ik weet dat er tientallen kinderen slachtoffer zijn van de extreme vormen van dit volksgeloof.