Simon Schaaij, een Fries wonend in Zuid-Afrika, schrijft over Langiza, een vrouw die vol passie werkt op haar land en gebruik maakt van de trainingen die Simon heeft opgezet:

Uitzending13

"Langiza is een prachtige jonge vrouw. Ze heeft besloten iets van haar leven te maken. Ze kiest ervoor om met God haar leven op te bouwen en aan het werk te gaan op het land. Langiza heeft haar tuin er tip top bijstaan en houdt het erg netjes bij. 

Cursussen om zelfstandig te worden 

De eerste cursussen die ze bij ons gevolgd heeft zijn 'organische verbouwen', 'Bijbelse waarden' en 'eenvoudige bedrijfsvoering'. Ze werkt met passie en doet het ook erg goed. Dit seizoen heeft ze nog haar eigen zaaigoed gebruikt. Om haar groei te bieden moet ze meer land hebben. We zullen samen met de commerciële boeren haar een techniek leren om de productie drastisch omhoog te werken. We zien de drive van Langiza. Ze kan een voorbeeld worden voor jongeren die niets doen. Het plan is dat ze in oktober weer mee gaat doen met de cursus en in december op 1.5 hectare gaat verbouwen. Het doel is dat de opbrengst van de oogst haar 2 keer het minimum loon gaat brengen. 

Landbouw met potentie 

Op dit moment verdient Langiza nog niets. Ze heeft geen werk, alleen kinderbijslag van circa € 24,00 per maand. Haar toewijding voor de huidige tuin is veelbelovend. Natuurlijk kun je van deze methode geen hoge productie verwachten maar de potentie is er en met de juiste begeleiding kan ze tussen de 2500 kg tot 3000 kg per hectare produceren. De huidige bonenprijs maakt het verschil van een kansloos leven naar een groeibedrijf en een betere toekomst. 

Langiza

"Ik heb Jezus als mijn man" 

Langiza vertelde me dat de relatie met Jezus haar leven heeft veranderd. Haar vriend zag geloven niet zitten en heeft haar verlaten. Ze draagt nu de zorg voor haar kind alleen. Ze zegt: ''Ik heb Jezus als mijn man. Hij zorgt voor mij en er wacht mij een goede toekomst.'' Vrouwen als Langiza kunnen door hun passie een voorbeeld voor de omgeving worden. Van hopeloos naar hoopvol. Langiza is ook actief in de locale gemeente van Pastor Eric en Pindi. We vinden het geweldig om op deze manier vrouwen zoals Langiza te mogen helpen. Er zijn erg veel aanvragen in deze regio om ook mee te mogen draaien in het bonenproject. In 2016 zullen we met voorbeeld akkers beginnen. Dit heeft als doel het verschil zichtbaar te maken. In sommige gevallen kan het rendement 90% hoger per oogst worden!"