Zwaaien1. 'Aah, ik neem er één mee naar  huis!' Als je voor het eerst in hetdorp aankomt, komen er allemaal Afrikaanse kinderen op je afrennen. Wat zijn ze schattig! Het liefst neem je ze allemaal mee naar huis. Natuurlijk gaat dat niet. Maar gelukkig zet jij je in om hun leven en dat van hun ouders mooier te maken ;-)!

2. Allemaal één pot nat. Voor je op reis ging was voor jouw idee heel Afrika bijna één land. Een Afrikaan uit Kenia is hetzelfde als een Afrikaan uit Zuid-Afrika. Natuurlijk slaat dat nergens op. Een Portugees is ook geen Fin. Nu je er geweest bent weet je dat elk land, elk gebied of stam haar eigen cultuur heeft en kijk je heel anders tegen Afrika aan.

3. Prikken. Gele koorts, buiktyfus, rode hond, Hepatitis A en B? Kan je dat allemaal oplopen? Je hebt meteen al geen zin meer. Vaccinaties halen is daarom een vast ritueel geworden in jouw voorbereiding op de reis.

4. Airport. Omdat je op vrijwillige basis naar Afrika vliegt, vlieg je goedkoop. Hierdoor mijd je Schiphol en vlieg je vanaf kleinere en buitenlandse vliegvelden. Bijvoorbeeld Eindhoven, Zaventem (Brussel) of Frankfurt.

5. Diarree. Na een aantal dagen heeft iedereen er last van; Diarree. Gelukkig heb je een eigen wc-rol meegenomen! Met Cola en ORS kan je je snel weer inzetten voor het project!

6. Bzzz… Gek word je ervan. Overal irritant muggen en steekbeesten. Dikke lagen DEET lijken niet te helpen. Om nog maar te zwijgen over die grote sprinkhanen en andere insecten waarvan je het bestaan niet wist.

7. Persoonlijke overwinning. Dacht je het ooit in je te hebben om een school, huis of kerk te kunnen bouwen? Waarschijnlijk niet. Toch heb jij bijgedragen aan dit bouwproces! Ook ben je s 'avonds alleen naar de wc gelopen terwijl je weet dat er slangen zijn. Wees trots op jezelf!

8. Heimwee. Wat een rot gevoel! Na een aantal dagen ben je gewend geraakt aan de tempratuur, het eten, de lucht, het ritme en de mensen, maar uiteindelijk moet je naar huis. Met je groep heb je een onwijs goede band opgebouwd en de lokale bevolking heb je gesloten in je hart. Met een dubbel gevoel stap je in het vliegtuig. Eén ding is zeker: ik kom terug!