1. Muskietnet. Al die insecten in de vaak warme ontwikkelingslanden. Je wordt er gek van. Voor een betere nachtrust is dit net altijd handig. En je verkleint het risico op malaria. Handig!

2. Zonnebrand. Smeren smeren smeren. De felle zon brandt de hele dag op je huid. Smeren is daarom erg belangrijk! Wat ook helpt tegen de zon is een petje.

3. Diarreeremmers en ORS. Wees niet bang, je ben niet de enige. Bijna iedereen uit jouw groep zal hier last van krijgen. En heb je het eenmaal, dan is ORS het middel dat zorgt dat je niet uitdroogt.

4. Zeep. Handgel of handzeep. Altijd goed gebruiken voordat je gaat eten. Bacteriën, waar onze westerse darmen niet tegen kunnen, zitten namelijk overal. 

5. Schriftje. Neem pen en papier mee! Hoe leuk is het om elke dag op te schrijven wat je meemaakt en dat later nog eens terug te lezen. Ook kun je in het schriftje van je medereizigers schrijven wat je samen met hem of haar het leukst vond van de reis.

6. Gelukkig hebben we de foto's nog. Neem een camera mee! Foto's en filmpjes maken van je reis is hartstikke leuk. Helemaal als je terug komt en je ziet jezelf in 'the aftermovie'. En niet vergeten deze op te sturen voor de Metterdaad groepsfoto-actie (zie facebook).

7. Bijbel. Altijd goed om bij je te hebben natuurlijk. Lees hier in en ontdek hoe belangrijk God het vindt dat jij je naaste helpt.

8. Last, but not least: een goed humeur! Zonder dat krijg je het zwaar. Je moet je het doen zonder luxe en weinig privacy dus een goed humeur en de juiste instelling zorgen ervoor dat jij dit aankan!