Een bijzondere collectie kinderboeken

In de eerstvolgende kunst- en antiekveiling bij Van Zadelhoff Veilingen & Taxaties in Hilversum is een nogal afwijkend kavel opgenomen in de catalogus. Het betreft een collectie van ruim 4000 kinderboeken van uitgeverij Callenbach, waarvan het oudste exemplaar dateert rond 1900. De boeken zullen als één kavel aan de hoogstbiedende verkocht worden op maandag 26 maart om 19.00 uur. 

‘Dat is niet zomaar,’ vertelt veilinghouder Ronald van Zadelhoff. ‘Zoals ook beschreven staat in de catalogus zullen alle opbrengsten van de collectie uitgaan naar Syrische vluchtelingen in Libanon.’ Het initiatief verloopt in samenwerking met EO Metterdaad, die tijdens de kerstactie “Geloof, Hoop & Syrië” samen met drie andere Christelijke organisaties aandacht vroeg voor de nood onder deze vluchtelingen.

Mevrouw de Graaf

Mw. de Graaf met de collectie kinderboeken klaar voor transport

Een steentje bijdragen voor 'Geloof, Hoop & Syrië'

Mevrouw De Graaf (83) uit Nijkerk, die zelf opgroeide tijdens de oorlog, was diep geraakt door wat zij zag in de uitzending van EO Metterdaad en besloot haar dierbare collectie kinderboeken te schenken om zo haar steentje bij te dragen aan het initiatief. Op 4-jarige leeftijd kwam het allereerste boekje in haar bezit tijdens zondagsschool met kerst. Toen zij zelf moest onderduiken tijdens de oorlog, vanwege het werk van haar vader bij de spoorwegen in Nijkerk, wisten haar ouders ondanks de gevaren een Callenbach boekje voor haar te bemachtigen met de titel “Pip uit de woonwagen” door Nel van der Vlis. ‘Ik heb dit boekje van voor naar achteren en telkens weer opnieuw gelezen,’ vertelt mevrouw De Graaf. ‘Het was een bijzonder bezit tijdens de verschrikkelijke oorlogsperiode.’ Het boekje was de aanzet geweest om de kinderboeken te gaan verzamelen; een collectie welke in de loop der jaren steeds meer uitgebreid is.

 

Opbrengst voor vluchtelingenkinderen in Libanon

Mevrouw De Graaf hoopt dat de opbrengst van de kinderboekencollectie uit zal gaan naar de vluchtelingenkinderen in Libanon. In 2016 heeft Dorcas in Libanon een gemeenschapscentrum opgericht in de stad Aley, waar veel activiteiten gericht zijn op kinderen. Naast het feit dat zij er op adem kunnen komen van de traumatische gebeurtenissen en zich weer “kind” kunnen voelen, krijgen ze psychologische ondersteuning door de hulpverleners en worden ze begeleid met hun huiswerk, zodat ze beter mee kunnen komen in het Libanese schoolsysteem.

Zelf moest mevrouw De Graaf op 14-jarige leeftijd onverhoopt van school. Ze kwam in de huishouding terecht bij degene die de boekjes voor uitgeverij Callenbach corrigeerde en een enkele keer kreeg ze dan ook een exemplaar als toevoeging voor haar collectie.

"We dragen dit bijzondere initiatief een warm hart toe"

‘Over de uiteindelijke opbrengst durf ik geen uitspraak te doen,’ zegt Ronald van Zadelhoff. ‘We zetten het in met een bescheiden richtprijs, maar hopen uiteraard dat het vele malen meer op gaat brengen, want we dragen dit bijzondere initiatief een warm hart toe. Wij rekenen als veilinghuis dan ook geen kosten. Eén van onze werknemers Lida Nuus komt zelfs op haar vrije dag naar ons veilinghuis toe om de boeken te decoreren voor aanvang van de kijkdagen.’

De kijkdagen vinden plaats op zaterdag 24 en zondag 25 maart tussen 10.00 – 17.00 uur aan de Nieuwe Havenweg 53a in Hilversum, waar de boeken tezamen met meer dan 3.000 andere kavels in het echt bezichtigd kunnen worden. Bieden is online mogelijk vanaf zaterdag 17 maart via de website: www.vanzadelhoff.nl

Geld voor Syrische vluchtelingenkinderen

In Libanon is in 2016 een gemeenschapscentrum opgericht in de stad Aley. In deze vierde stad van het land verblijven zo’n 6.000 vluchtelingen uit Syrië en in de omgeving bevinden zich zeker nog 58.000 mensen die gevlucht zijn. Dorcas biedt in het centrum activiteiten en ondersteuning voor de vluchtelingen én voor de oorspronkelijke bewoners, die vaak te kampen hebben met armoede. In het centrum is ongeveer de helft van de activiteiten gericht op kinderen omdat zij veel hebben meegemaakt en onder slechte omstandigheden moeten leven, soms is er zelfs sprake van kinderarbeid. Op deze veilige plek kunnen 200 kinderen op adem komen, spelen en lol maken. Verder helpen medewerkers de kinderen met hun huiswerk, met als doel dat ze beter mee kunnen doen in het Libanese schoolsysteem. En er zijn lessen voor het leren van de Engelse taal voor 40 kinderen, de voertaal op scholen in Libanon is namelijk Engels. Op creatieve manieren delen de sociaal werkers informatie om de kinderen en hun ouders bewust te maken van hun rechten en hoe ze aan verbetering van hun situatie kunnen werken. Voor kinderen, jongeren en vooral meisjes met trauma’s is psychosociale ondersteuning.