Vorig jaar zette EO Metterdaad het werk van Light for the World in Cambodja in het zonnetje. Deze organisatie traint Combodjaanse vrouwen met een beperking in het uitgroeien tot een rolmodel. De dames moeten uiteindelijk de voorvechters worden van gelijke rechten en mogelijkheden voor vrouwen met een beperking in Cambodja. 

Hun Sreynak komt uit haar hoekje

Één van deze vrouwen is Hun Sreynak. Toen ze drie jaar oud was, kreeg Hun polio en dat zie je aan haar als ze loopt. Als ze over straat gaat voelt zij zich niet op haar gemak, omdat mensen haar nakijken. Vroeger bleef ze zelfs liever binnen dan dat ze naar buiten ging. Dit jaar vertegenwoordigde ze Cambodjaanse vrouwen met een beperking op de EU Development Days in Brussel, waar aandacht werd besteed aan gendergelijkheid en vrouwenemancipatie. 

Dubbele discriminatie

Ze maakte van haar komst naar de Benelux gebruik om ook EO Metterdaad te bezoeken en informeren over de situatie van haar lotgenoten. Ze ziet het echt als haar missie om mensen bewust te maken van hun situatie. Ze worden namelijk dubbel gediscrimineerd: als vrouw en als iemand met een beperking. Terwijl ze echt in staat zijn wat te betekenen voor de maatschappij, krijgen ze niet de kans.

"Je wordt weggestopt in een hoekje van het gebouw"

Je moet echt obstakels overwinnen. De meeste lokalen zijn niet bereikbaar. "Er zijn geen liften, terwijl de lessen ergens op de zoveelste verdieping worden gegeven." Zelf is het haar gelukt om 'English for Communication’ te studeren. Eigenlijk had ze docent Engels willen worden. Maar ze mag niet voor de klas staan. "Er is namelijk een wet over uiterlijk". Verschijning is namelijk erg belangrijk in de Cambodjaanse cultuur. "Er is ook een wet die bepaalt dat je als organisatie een paar mensen met een beperking in dienst moet hebben. Dus sommige organisaties nemen iemand aan, maar stoppen die dan ver weg in het gebouw, zodat ze niet al te zichtbaar zijn. Soms krijgen die vervolgens niet eens taken!" Andere bedrijven houden zich niet aan de regel en betalen de boete van 250 dollar. Het imago van mensen met een beperking is blijkbaar echt slecht.

Hun Sreynak is nu een rolmodel

De training van Light for the World heeft Hun Sreynak enorm geholpen. "En vele anderen", vertelt ze. Zij is van een stil meisje uitgegroeid tot een vrouw die op de bres staat, zelfs in het buitenland. Ze is echt een rolmodel geworden en promoot het gevoel van eigenwaarde. De doelstelling van de training is gehaald! Judith Baart, researcher bij Light for the World, is daar enorm blij mee. Zij onderzoekt wat nodig is om vrouwen met een beperking in Cambodja te betrekken in mensenrechtenbewegingen. Light for the World zag namelijk dat er eerder voornamelijk mannen op dit soort bijeenkomsten en in dit soort bewegingen zaten. En, tot nu toe vertegenwoordigen de ‘mensen met een beperking’ niet de vrouwen met een beperking en vertegenwoordigen de vrouwen niet degenen met een beperking.

Training voor vrouwen met een beperking

Daarom werden 24 vrouwen met een beperking gekozen, vanuit het hele land, en volgden die gedurende twee jaar meerdere trainings. De trainings focusen op leiderschapskwaliteiten zodat deze vrouwen met een beperking op een positie kunnen komen waar ze zichzelf kunnen vertegenwoordigen. Dat is hoognodig. Relatieopbouw, zien dat je niet alleen bent, dát is belangrijk voor deze vrouwen, ontdekte Judith. Een online training zou zodoende niet werken; de vrouwen werden samengebracht in hetzelfde hotel zodat er relaties konden ontstaan.

Het imago veranderen

Hun Sreynak werkt nu voor Light for the World Cambodja, waar ze projecten begeleidt die aandacht besteden aan vrouwen met een beperking. Ze draagt eraan bij om het imago te veranderen en te tonen dat haar lotgenoten wel degelijk wat in hun mars hebben!

Bekijk hier de eerste aflevering van 'Rolmodellen in Cambodja', waarin we Hun Sreynak volgden > 

Hun Sreynak - actief voor Light for the World