Geld geven aan een goed doel kan soms met twijfels gepaard gaan: ‘Komt mijn geld wel op de juiste plek terecht?’ Hulporganisaties doen hard hun best om ervoor te zorgen dat geld en hulp daar komt, waar het nodig is. Wij vertellen u graag welke rol wij hierin spelen. 

Als Metterdaad hebben we in dit veld een bijzondere positie. We filmen ter plekke, maar verlenen niet met onze eigen handen de hulp. Voor ons is het belangrijk dat uw donatie bij de juiste organisatie, op de juiste plek terecht komt. Niet voor niets zijn onze basiswaarden: rentmeesterschap en recht.

Projecten worden altijd op twee vlakken gekeurd: op tv-kwaliteit & op de kwaliteit van het project. Beide onderdelen moeten goedgekeurd worden, anders gaat het tv-project niet door. Met de eisen voor de tv-geschiktheid zullen wij u niet vervelen. Voor u is het interessanter om te weten wanneer een project goedgekeurd wordt met betrekking tot de hulpverlening.  

Projectcheck

We kijken naar de samenwerking tussen de organisatie en de regering. Is er samenwerking en is dit een gezonde samenwerking of bestaat er een kans dat er geld verdwijnt? Ook letten we erop dat uw gift zo besteed wordt, dat bewoners er nog vele jaren mee vooruit kunnen. De boekhouding van het project moet op orde zijn, zodat er geen geld weggesluisd wordt. 

Dubbelcheck

Projecten worden vaak dubbel gecheckt. Als eerste door de organisatie die geld aanvraagt voor het project, denk hierbij aan een ZOA of bijvoorbeeld Kerk in Actie. Wij onderzoeken wanneer er een aanvraag binnenkomt altijd het project. Zo wordt een project dus vaak twee keer gekeurd, omdat we het belangrijk vinden dat uw gift op de juiste bruikbare plek terecht komt.

Controle achteraf

Of het geld goed terecht gekomen is, wordt achteraf altijd gecheckt. Op deze manier weten we hoe het geld besteed is. Volgens Thea Hillhorst, hoogleraar humanitaire hulp, hebben de hulporganisaties de afgelopen jaren een goede vooruitgang geboekt in hun professionalisering: “De controle op goederen en geldstromen is toegenomen. Organisaties beschikken over tal van handleidingen en methoden om corruptie te bestrijden.” Als extra partij controleren wij dit nog eens, waardoor de kans dat u met uw gift een verschil maakt aanzienlijk groeit.

 

Bron

The Hillhorst in Trouw