EO Metterdaad Navigatie overslaan Menu

Nieuws over projecten en ontwikkelingswerk

MTF_9173TEAM EO MTD Lise - Michaël Terlouw Fotografie.jpg

COLUMN: Kiezen of verliezen

21-1-2021

Keuzes maken, het is niet mijn sterkste punt. Verf ik de muur groen of grijs? Koop ik dit wel of niet? Dat kost wat wikken of wegen maar er hangt niet zoveel van af. Van een hele andere orde zijn de keuzes die gemaakt moesten worden op een theeplantage in Bangladesh.

Lees verder
Bert Dokter profiel foto.png

COLUMN: De Vluchtelingen van Artsakh*

14-1-2021

We zijn onderweg naar Hankavan, een plaats ten noorden van Jerevan op ruim een uur rijden. AMAA, de organisatie waar wij mee samenwerken, heeft hier een faciliteit waar zomers vakantiekampen worden georganiseerd.

Lees verder
Column jw umbraco ARmenie.jpg (1)

COLUMN: Een soldaat komt thuis

12-1-2021

‘Het is verschrikkelijk.’ mompelt hij. Meer wil hij er niet over zeggen. Terwijl hij zijn dochter op de arm neemt en zoent, speelt achter zijn netvlies een film af die ik niet ken.

Lees verder
Bert Dokter profiel foto.png

COLUMN: Halsoverkop – Midden in de Nacht

6-1-2021

Ik zit bij Albert in de auto en we rijden door Jerevan. Een paar dagen terug heeft EO-Metterdaad de knoop doorgehakt en besloot met mij ondanks de corona crises naar Armenië te vliegen. Na een paar hectische dagen zitten we vier dagen later al in de hoofdstad van Armenië.

Lees verder
MTF_9630TEAM EO MTD Victor - Michaël Terlouw Fotografie.jpg

COLUMN: Dodelijke pluispantoffels

5-1-2021

''Er gaat een luchtalarm af. Ik hoor inslagen van granaten en kogels. Het geluid komt snel dichterbij. Ik ben aan het werk in mijn huis en moet met mijn gezin onmiddellijk naar de schuilkelder. ''

Lees verder
COlumnfotoArmenie.jpg

COLUMN: Vergis je niet: Kerst laat zien dat iets onbenulligs een significant verschil kan maken

29-12-2020

In Lienekes werk voor EO Metterdaad speelt het kerstverhaal een belangrijke rol: een eenvoudige gebeurtenis die een significant verschil zou maken in de geschiedenis. Dat verhaal ziet ze ook terug in de kerstactie van dit jaar voor Armenië: #kerstzonderkogels.

Lees verder
Column jw umbraco ARmenie.jpg (1)

COLUMN: Hoe haal ik de oorlog uit mijn kind?

22-12-2020

Dagelijks klinkt er huilen op de gang, als een andere familie hoort dat hun vermiste zoon of vader teruggevonden is. “Ze hebben nog geen compleet lichaam teruggevonden.” legt Mira uit. “Alleen stukjes.” Het zijn details die haar zus Lira, veel zachter van aard, niet wil horen.

Lees verder
Column jw umbraco ARmenie.jpg (1)

COLUMN: Een ongelijke en eenzame strijd

19-12-2020

Ik nam mij voor onpartijdig te blijven. Als filmmaker en journalist kan van mij niet anders worden verwacht. Nu, zestien dagen later, terug in het veilige Nederland, moet ik bekennen dat het verhaal van Armenië onder mijn huid is gekropen.

Lees verder
Jan WIllem.jpg

COLUMN: Een verdwaalde Belg

11-12-2020

Ik vraag haar of ze nooit eenzaam is, als Belgische in Albanië. Voor mijn camera zit Marleen, verpleegkundige. Achter haar heb ik de onscherpe contouren gekadreerd van het verzorgingshuis dat zij twintig jaar geleden samen met Albanezen heeft opgebouwd. Ze schudt haar hoofd.

Lees verder
Umbraco JW.jpg

COLUMN: De wijde wereld in

10-12-2020

Ze is zesenzeventig, blind en woont al haar leven lang in Albanië, in hetzelfde kleine dorpje, in hetzelfde kleine huis. Verder dan het naburige dorp is ze nooit gekomen, behalve op haar trouwdag, in de tijd dat de communisten nog aan de macht waren en ze met paard en wagen tussen de zwaaiende dorpsgenoten naar het gemeentehuis reed om zich te laten trouwen door een partijfunctionaris in bruin pak.

Lees verder