brandimage logo Navigatie overslaan Menu

Afgerond

AIDS, je zult het maar hebben!

AIDS is een beladen woord. Mensen die het hebben, durven dat vaak niet toe te geven. Zodra het hoge woord eruit is wordt je, in veel landen, gemeden als de pest. Uit angst voor besmetting durft niemand je meer aan te raken. De kans dat je moederziel alleen gaat sterven is levensgroot en op medelijden hoef je niet te rekenen. Eigen schuld, dikke bult. Maar is dat eigenlijk wel waar? 

Eerst HIV, daarna AIDS

HIV is het virus dat de ziekte AIDS veroorzaakt. Je kunt dit virus op verschillende manieren oplopen: door onveilig seksueel contact, contact met besmet bloed of via moedermelk. Als je HIV hebt opgelopen en hier niet voor behandeld wordt, zal het virus zich gaan ontwikkelen. HIV breekt je afweersysteem af. Als dat systeem zo verzwakt is dat je lichaam zich bijna niet meer kan beschermen, heb je de ziekte AIDS (Acquired Immuno Deficiency Syndrome).  Patiënten overlijden dan vaak aan een andere infectie, zoals TBC, omdat het lichaam geen weerstand meer heeft. 

Eigen schuld? 

De meeste AIDS-patiënten hebben het virus opgelopen via onveilig seksueel contact met iemand die besmet was met het virus. Vervolgens duurt het gemiddeld 9 á 10 jaar voordat het HIV-virus ook echt AIDS veroorzaakt. Iemand kan dus jarenlang besmet rondlopen, en het virus overdragen, zonder dit te weten! Daarbij is in veel landen de verhouding tussen man en vrouw heel anders dan in Nederland. Het komt vaak voor dat een man is vreemdgegaan, het virus oploopt en dat zo doorgeeft aan zijn, nietsvermoedende, vrouw. Als een met HIV-geïnfecteerde moeder van haar baby bevalt, heeft de baby tijdens de bevalling grote kans om besmet te raken. Lang niet altijd sprake van eigen schuld dus! Ook artsen, tandartsen en anderen moeten voorzichtig zijn dat ze niet in aanraking komen met besmet bloed bij het behandelen en verzorgen van een AIDS-patiënt.    

Wat kun je doen tegen HIV/AIDS?

Als je besmet bent geraakt met het HIV-virus, is het belangrijk om vlot te beginnen met de behandeling. Zo kun je het virus in een vroeg stadium afremmen. In westerse landen is de verzorging en medicatie goed genoeg om iemand met HIV bijna dezelfde levensverwachting te geven als een gezond persoon.

In niet-westerse landen ligt dat anders. Vaak wonen mensen zo ver verwijderd van hulp dat ze geen toegang hebben tot de medicijnen, terwijl er voldoende medicijnen beschikbaar zijn! Soms zijn er ook mensen die zich zo schamen dat ze niet naar de dokter gaan en dus geen medicijnen krijgen. Óf mensen hebben wel medicijnen, maar nemen die niet consequent in. Dat zorgt ervoor dat medicijnen hun werking verliezen. Onregelmatig gebruik zorgt ervoor dat je resistent wordt en andere (duurdere) medicijnen moet gaan gebruiken.

Als je je medicatie goed gebruikt is het van belang om goed voedsel te krijgen, alleen dan doen de aidsremmers goed hun werk. Eén probleem: in de meeste Afrikaanse landen is goed voedsel lang niet altijd beschikbaar!

1 december: Wereldaidsdag!

Elk jaar op 1 december besteden we wereldwijd aandacht aan aids. Deze dag van bewustwording bestaat al sinds 1987, maar is nu meer actueel dan ooit tevoren! Wil jij iets doen voor de AIDS-patiënten in Kenia? Steun dan onze actie voor hulporganisatie Christ's Hope. Lees meer.