EO Metterdaad Navigatie overslaan Menu

Armoede in Egypte 

Christenen leven van scheiden van afval

In het hart van Cairo wordt het voor de vuilnisophalers steeds moeilijker om te overleven. Omscholing naar nieuw werk is hun enige kans. 

Afgerond

Egypte afl.1

Arabische ouders met een gehandicapt kind schamen zich hier vaak voor. Daardoor krijgen de kinderen niet de zorg die zij nodig hebben.

Egypte afl.2

Slechts een enkeling weet dat het leven in Cairo voor velen hard, moeilijk en smerig is. Operatie Mobilisatie zet zich in voor deze mensen.

Egypte afl.3

De situatie in Soedan heeft ervoor gezorgd dat veel Soedanezen zijn gevlucht. Operatie Mobilisatie helpt hen bij allerlei praktische zaken.

Cairo, Egypte. Een stad die we kennen uit de vakantiefolders. Indrukkende piramides, lekker zonnetje en een bezoekje aan de Rode Zee maken je vakantie compleet. Maar wist je dat er in deze stad ook mensen zijn die ternauwernood overleven?

In het hart van de stad leven de 'Zabbaleen', dat is Egyptisch voor vuilnisophaler. Deze mensen leven van het ophalen, schoonmaken en recycelen van afval. Geen werk om over naar huis te schrijven. Als onderlaag van de bevolking worden ze gemeden als de pest. Tot overmaat van ramp is ook hun schamele inkomen in gevaar nu de gemeente van Egypte het vuilverwerken heeft uitbesteed aan grote internationale vuilverwerkingsbedrijven.

In diezelfde stad hebben ook vluchtelingen uit Soedan hun toevlucht gezocht. Opgejaagd door meedogenloze soldaten was het kiezen: sterven of vluchten. In Egypte hebben ze geen rechten en wordt er nauwelijks naar hen omgekeken. Metterdaad voert actie voor deze bevolkingsgroepen en ondersteunt het werk van hulporganisatie Operatie Mobilisatie. Zij kijken wel om naar deze verstoten mensen. Verkeren zij in crisissituaties, dan krijgen ze de benodigde hulp, maar het uiteindelijke doel is dat ze weer op eigen benen kunnen gaan staan. Lees hieronder hoe we dat willen bereiken.

Op zoek naar nieuw werk (en een beter leven)! 

De omstandigheden voor de arme onderlaag van Cairo zijn slecht. De eerste groep bestaat uit de vroegere vuilnisophalers die door een ingrijpende beslissing van de regering op zoek moeten naar ander werk.

Voor mensen zonder enige vorm van opleiding is dat makkelijker gezegd dan gedaan! Daarom helpt hulporganisatie Operatie Mobilisatie bij het omscholen van deze mensen en het verlenen van medische hulp waar dat nodig is. De tweede groep bestaat uit de Nuba vluchtelingen uit Soedan, gevlucht voor de onrusten in hun thuisland. De Egyptische overheid is niet in staat hen te verzorgen, daarom helpt Operatie Mobilisatie door dekens, voedsel en melk uit te delen. Verder wordt de mogelijkheid geboden voor doktersbezoek en krijgen de vrouwen vaardigheden aangeleerd zodat ze wat geld kunnen verdienen.     

 

Stapje voor stapje steeds onafhankelijker!

Midden in Garbage city staat the Centre of Love, een centrum waar gehandicapte kinderen zorg en onderwijs krijgen. En dat is uniek, want in de Egyptische samenleving heerst groot schaamtegevoel voor kinderen met een handicap.

Ihab is 22 jaar oud en is één van de jongeren die in the Centre of Love geholpen wordt. Toen hij zo'n 5 jaar geleden voor het eerst in het centrum kwam waren zijn mogelijkheden erg beperkt. Hij kon bijna niet lopen en communiceren was lastig. Dankzij de fysiotherapie die hij krijgt in het centrum kan hij nu veel beter lopen. Hij heeft leren lezen en schrijven en kan steeds beter praten. Zelfs zo goed dat je nu een normaal gesprek met hem kunt voeren. The Centre of Love doet belangrijk werk in Garbage city, midden tussen alle troep is dit een eilandje van rust en liefde voor de gehandicapte kinderen!