EO Metterdaad Navigatie overslaan Menu

Help Tanzania!


Problemen bij jong en oud rond Kilimanjaro 

Doe mee met de strijd tegen armoede, ziektes en ondervoeding. Ze hebben onze hulp meer dan nodig. Steun deze mensen!

Afgerond

Gelukkige familie in vervallen huis in Tanzania

Tanzania afl. 1

Presentator Manuel Venderbos ontmoet Beatus, een jongen van 8 jaar, op het land van een boer. Hij wil graag naar school, maar hij moet de hele dag werken om 's avonds iets te kunnen eten.

Houten huisje in de rimboe van Tanzania

Tanzania afl. 2

Manuel Venderbos is voor Metterdaad in Tanzania en ontmoet de 90 jarige Esther Ze woont ver in de bossen in een aftands hutje. Ze huilt van vreugde als we haar naar haar nieuwe onderkomen brengen.

Jongetje kijkt om zich heen in de natuur

Tanzania afl. 3

Manuel Venderbos is voor Metterdaad in Tanzania en ontmoet moeder Doreen met haar drie kinderen. Alleen de oudste zoon Eliya mag naar school. De anderen moeten thuisblijven, omdat het geld ontbreekt.

Ziekte, geen schoolgeld en eenzame ouderen


De Kilimanjaro-regio in Tanzania wordt grotendeels bevolkt door Masaai, Chagga's, Peru's en Meru's, bevolkingsgroepen die leven van de veehouderij en de landbouw. De meest kwetsbare groepen in deze samenleving hebben problemen in het voorzien van basisbehoeften als voeding, onderdak en medische zorg.

Dorcas wil drie problemen stevig aanpakken: de medische zorg, gebrek aan schoolgeld en de eenzaamheid van ouderen. Helpt u hier ook aan mee?!

Direct doneren Bekijk afleveringen

Oude en nieuwe situatie

Moeder met twee kinderen

Oude situatie

  • 9,7% van alle mensen daar hebben hiv/aids, vooral onder 16-40 jarigen
  • Door geldgebrek gaan enorm weinig kinderen naar school
  • Eenzame ouders krijgen geen zorg en hebben geen huis
Huisje op de steppe

Nieuwe situatie

  • Een mooi ingerichte ziekenzaal om zieken te behandelen en te verzorgen
  • Trainen en microkredieten verstrekken aan ouders zodat ze geld kunnen verdienen waarmee ze onderwijs voor kinderen betalen
  • Hulp bij bouw en huisvesting van ouderen die nooit een huis hebben gehad

Wat voor problemen zijn er precies?

Malaria, problemen aan de luchtwegendiarree en  ondervoeding bij jonge kinderen en seksueel overdraagbare aandoeningen (hiv/aids) onder 16-40 jarigen maken veel slachtoffers. 

Hoewel Tanzania leerplicht kent, hebben ouders geen geld voor school en boeken voor hun kinderen. Kinderen blijven dus thuis en gaan een toekomst zonder goed onderwijs tegemoed. Kans op een goede baan is er dus niet voor de kinderen.

Een derde groep betreft de ouderen zonder familie of vrienden: zij hebben geen mensen die voor hen zorgen. In landen als Tanzania is het de gewoonte dat familie of vrienden zorgen voor een ouder iemand. Wanneer je geen vrienden of familie hebt, ben je aan je lot overgelaten.

Wat doen we met uw geld?

Met uw geld steunen we het werk van Dorcas en plaatstelijke partners. Dorcas helpt samen met lokale partners om onder andere met de inrichting van een ziekenzaal in Sanya Juu medische zorg een impuls krijgen. Zo worden ziektes als diarree en problemen aan de luchtwegen grotendeels verholpen!

Dorcas werkt aan een duurzame oplossing voor ouders om geld te verdienen, zodat ouders het schoolgeld voor hun kinderen kan betalen. Dit wordt gedaan door landbouw- of beroepstraining te geven en microkrediet te verstrekken.

Voor de derde groep helpt Dorcas door huizen te bouwen voor ouderen die nooit een huis hebben gehad. Daarbij proberen ze de ouderen zelfvoorzienend te maken.

 

 

Andere EO-Metterdaad projecten

Lopende projecten Afgeronde projecten

Steun soortgelijke projecten

Meer over armoede