brandimage logo Navigatie overslaan Menu

BEAM voor Libanon

Een veilige plek voor jongeren

Jonge Syrische vluchtelingen en Libanese jongeren onder één dak in een jongerencentrum. BEAM-actie, EO Metterdaad en Youth for Christ slaan de handen ineen voor dit project!

Afgerond

‘This is love’

De aanhoudende oorlog in Syrië heeft grote gevolgen. Inmiddels zijn 1,6 miljoen Syrische vluchtelingen opgevangen in Libanon. Een land dat zelf 4,5 miljoen inwoners telt. De impact daarvan op de Libanese bevolking is groot. Huurprijzen stijgen enorm, terwijl werkgelegenheid en voedselzekerheid afnemen. Wat de situatie bijzonder maakt is dat tussen 1990 en 2005 het Syrische leger de machthebber was in Libanon. Voor de Libanezen is het nu alsof de vijand asiel komt zoeken in hun land. Dat vraagt van hen incasseringsvermogen. 'Heb je vijanden lief', is voor de Libanezen een dagelijkse les.

Te midden van de spanningen tussen deze twee groepen biedt Youth for Christ International met een jongerencentrum een veilige plek voor jongeren in de arme en vervallen buitenwijken van Beiroet. Een plek waar zowel Syrische vluchtelingen als jonge Libanezen zich met elkaar kunnen verzoenen, waar ze vriendschappen kunnen opbouwen en waar plek is voor onderwijs, sociale vaardigheden en waar ze de liefde van Jezus kunnen ervaren. BEAM en Metterdaad slaan de handen ineen om een groot centrum in te richten, waar veel jongeren welkom zijn. Help jij ook mee?

Het project

Wat gebeurt er met jouw gift?

EO Metterdaad wil o.a. bijdragen aan de inrichting van het nieuwe en grotere jongerencentrum. Daarnaast willen we met jouw steun verschillende activiteiten bekostigen die binnen het centrum gehouden worden.

  • Voor €5,- draag je bij aan het kopen van christelijke boeken, games en andere spellen
  • Voor €10,- krijgt een jongere een jaar lang Wiskunde, Arabisch, Engels en computerles
  • Voor €15,- kan een jongere een half jaar lang aan alle activiteiten (clubs, Bijbelstudie, worship-avonden, traumaverwerking, et cetera) deelnememLibanon Website 3

 

Waarom dit jongerencentrum?

Het centrum is een plek waar zowel jonge Syrische vluchtelingen als jonge Libanezen welkom zijn. Veel jongeren hangen op straat waar ze gerekruteerd kunnen worden door politieke bewegingen en bendes. Daarnaast krijgen ze op straat sneller te maken met drugs, seks en geweld.

Syrische jongeren zijn vaak getraumatiseerd, door wat ze hebben meegemaakt in Syrië. Het jongerencentrum biedt de jeugd een veilige omgeving, waar ze zich met elkaar kunnen verzoenen en vrienden kunnen worden. Een plek waar ze de liefde van Jezus kunnen ervaren en over het evangelie kunnen horen.  

Een ander probleem is dat veel jongeren niet naar school kunnen, omdat zij moeten werken. Het centrum geeft hen de mogelijkheid om in de avonduren o.a. computerles, Engelse en Arabische les te volgen. Op deze manier kunnen ze stapje voor stapje aan hun toekomst bouwen, omdat ze scholing krijgen. Langzaam maar zeker krijgt hun leven nu een andere richting. 

De geschiedenis

Website Libanon2 2

Gezien de geschiedenis van Libanon en Syrië  is het wel bijzonder dat zoveel Syriërs in Libanon worden opgevangen. Van 1990 tot 2005 was het Syrische leger een grote machthebber in Libanon. Het verhaal start in 1975 wanneer de Libanese burgeroorlog uitbreekt. In 1990 maakt de Syrische interventiemacht een einde aan de oorlog. De militaire aanwezigheid van het Syrische leger duurt tot 2005.

Deze komt onder vuur te liggen na een bomaanslag waar onder andere de Libanese ex-premier Rafik al-Hariri om het leven komt. Deze was een fel tegenstander van de Syrische aanwezigheid in Libanon. Syrië wordt al gauw ervan beschuldigd betrokken te zijn bij de moord en na een golf van protest besluit het land zich terug te trekken uit Libanon. 

Doneer nu voor Libanon!

Direct doneren