EO Metterdaad Navigatie overslaan Menu

Beam in actie voor Vluchtelingen

Op de EOJD 2015 vraagt Beam in samenwerking met World Vision aandacht voor vluchtelingen in het Midden-Oosten.

Afgerond

Je bent jong en een vluchteling, wat betekent dat?

BEAM-ACTIE gaat dit jaar wereldwijd vluchtelingen helpen. Een bekend voorbeeld is Irak. Daar hebben 1,9 miljoen mensen hun huis verlaten omdat zij op de vlucht zijn voor het terreur van IS. Ook veel meisjes en jonge vrouwen zijn door dit geweld hun toekomst kwijt en vluchteling geworden. Zij lopen trauma's op en lopen groot risico seksueel misbruikt te worden. Door de onzekerheid over hun toekomst is deze situatie slopend.

BEAM gaat op de EO-jongerendag, in samenwerking met Metterdaad, geld bij elkaar brengen voor een activiteitencentrum waar meisjes en jonge vrouwen heen kunnen gaan. Een plek waar het veilig is en ze kunnen ontspannen. Waar ze terecht kunnen voor een gesprek en een vakcursus kunnen volgen. Zo wordt voorkomen dat deze generatie een verloren generatie wordt. Het activiteitencentrum is een project van hulporganisatie World Vision. Joram Kaat bezocht een vluchtelingen kamp waar een acitiviteitencentrum hard nodig is.

Activiteitencentrum Interview Joram Kaat

Oude en nieuwe situatie

Oude Situatie BEAM (1)

Oude Situatie


De meisjes gaan niet naar school en missen hun de plek waar zij vandaan kwamen, hun vertrouwde omgeving.

Nieuwe Situatie BEAM

Nieuwe Situatie


De meisjes hebben een plek nodig waar ze naar toe kunnen gaan waar ontspanning is. Er wordt psychisch - sociale hulp gegven. 

Door alles wat ze meegemaakt hebben voelen ze zich onveilig en onzeker. Voor de meisjes staat de tijd stil, ze kunnen en mogen niks meer. Seksueel misbruik is een groot gevaar. 

De meisjes en jonge vrouwen kunnen ook een opleiding gaan volgen. Ze hebben wat te doen! Ze maken nieuwe vrienden, leren een vak en worden geholpen bij het verwerken van trauma's.

Persoonlijk verhaal Azra uit Syrië

 

AzraEen vergelijkbaar verhaal met wat de jonge vrouwen in Irak mee maken, overkomt ook de vrouwen en meisjes in Syrië. De 21-jarige Azra is al jong moeder geworden. Samen met haar schoonouders en zoontje is vanuit Syrië naar Libanon gevlucht. Hier verkeert Ezra iedere dag in onzekerheid hoe het met haar man gaat. Ezra's man is in Syrië achtergebleven.   Ze leeft iedere dag leven in onzekerheid. Onzekerheid of je familieleden nog wel in leven zijn, onzekerheid of je ooit nog wel terug kan keren naar je geboorteplaats, of je huis er nog wel staat, wat je toekomst is...

Andere EO-Metterdaad projecten

Lopende projecten Afgeronde projecten