EO Metterdaad Navigatie overslaan Menu

Afgerond

Activiteitencentrum

BEAM gaat dit jaar aandacht besteden aan het thema 'vluchtelingen'. De jongerenafdeling van de EO werkt hiervoor samen met World Vison. Deze organisatie zet zich in voor vluchteling-jongeren in het Midden-Oosten. Met de donaties wordt er een activiteitencentrum opgericht waar jonge vrouwen en meisjes terecht kunnen in de vluchtelingenkampen.

De plaats Koya in Irak, dat op ruim een half uur rijden van Erbil ligt, heeft 95.000 inwoners. Door het geweld van IS zijn naar deze plaats bijna 10.000 Irakezen getrokken, waaronder duizenden jongeren. Zij verlieten hun vertrouwde omgeving om naar Koya vluchten. De jongeren zijn vaak nog aan het studeren en werken aan hun toekomst. Nu kunnen ze ineens niet meer naar school. Kunnen ze niet verder studeren en bovendien weten ze niet hoe lang dit gaat duren en of ze ooit nog terug naar huis kunnen. Hun leven staat stil.

Meisjes en vrouwen bijzonder kwetsbaar voor onder meer seksueel geweld, omdat ze uit hun veilige en vertrouwde omgeving moeten overleven. Daarnaast zijn vrouwen, door tekort aan inkomsten, genoodzaakt om zichzelf als prostituee aan te bieden. Uit een onderzoek van UNHCR blijkt dat meisjes ouder dan 14 het meeste risico lopen om slachtoffer te worden van seksueel geweld.

World Vision wil een activiteitencentrum opzetten waar jonge vrouwen onder anderen allerlei leerzame cursussen kunnen volgen, zoals Engelse les en computercursussen, een kappers- en naaicursus. Hierdoor hebben de meiden een goede reden om naar het centrum te komen en zijn ze bovendien onder de aandacht van hulpverleners. Dus mocht een meisje te maken hebben gehad met misbruik, dan kan ze hier professionele en gerechtelijke hulp krijgen.

Hoewel het centrum gericht is op meisjes en vrouwen, willen het ook aandacht hebben voor de jonge jongens uit het gezin. Zij lopen in dit gebied namelijk een verhoogd risico om slachtoffer te worden van seksueel misbruik.  

Wat gaan wij financieren:

Met het geld dat op de EO-Jongerendag wordt het mogelijk dat de genoemde cursussen gegeven worden. Ook de materialen voor de cursussen worden aangeschaft. Dit zijn de kosten voor de diverse cursussen (zoals computers, kappersspullen, naaimachines etc.) en de salarissen van de cursusleiders. Ook wordt er geld besteed aan hygiëne kits die verspreid worden onder vrouwen en meisjes en baby-kits voor tienermoeders. 

Geef om dit project

Doneer nu