EO Metterdaad Navigatie overslaan Menu

Boerderij in Kenia

Van straatjongen naar boer

Vlakbij Nairobi ligt een grote boerderij, waar maïs en groente worden gekweekten een paar dieren rondlopen. Op deze boerderij krijgen zo'n 20 straatjongens een opleiding tot boer.

Afgerond

Interview Kenia: Van straatjongen tot boer

Luister de radio-uitzending van EO Metterdaad terug over de boerderij in Kenia waar straatjongens moderne boeren worden!

Boerderij met hoop!

Op een uur rijden van Nairobi ligt een grote boerderij. Op het oog een normale boerderij waar maïs en groente gekweekt worden en waar enkele dieren rondlopen.

Maar op deze boerderij krijgen zo'n 20 straatjongens een opleiding tot boer. Een unieke kans om van de straat te raken en te starten als boer!

Help dit mooi initiatief. Geef voor de straatjongens. Doneer via de oranje knop bovenaan op deze pagina.

Leven van straatjongens en de kans op verandering!

Het leven op straat

In de krottenwijken van Nairobi leven duizenden jongens op straat. Ze gaan niet naar school, hebben geen baan en komen de dag door met rondhangen op straat, hier en daar een klusje doen of stelen. Veel van deze jongens  snuiven lijm of benzine en worden daar high van. Dat helpt om de honger en de verveling wat minder te voelen.

Veel uitzicht is er voor hen niet en de kans om in een criminele bende verzeild te raken is helaas érg groot.

 

De handreiking van Jolanda Odiyo

Drie keer in de week biedt Jolanda Odiyo met haar team een programma aan een groep straatjongens. Op een voetbalveldje aan de rand van de wijk doen ze spelletjes, praten ze over de liefde van God en spelen ze een potje voetbal. Aan het eind is er een maaltijd. Als ze goed meedoen en gemotiveerd zijn kunnen ze na verloop van tijd naar de de opleidingsfarm. Daar kicken ze af (zonodig), halen ze een diploma en worden ze opgeleid tot moderne boer.

Aan goed opgeleide boeren is veel behoefte in Kenia, ze vinden dan ook makkelijk werk. En dan ziet de toekomst er voor hen heel anders uit dan een leven op straat. 

Waar gaat uw geld naartoe?

Het land van deze boerderij grenst aan een klein riviertje, in het verleden stroomde deze rivier in de regentijd vaak over. Dank zij het uitdiepen en breder maken is dat probleem voorbij (dankzij een gift van Metterdaad).

Om het land nog beter te gebruiken willen ze graag een irrigatiesysteem aanleggen om een groter stuk land te kunnen verbouwen. De jongens leggen er groente tuinen aan om zelf van te eten en de rest op de markt te verkopen.

Persoonlijk verhaal van Davies

Davies groeit als kind op bij zijn oom en tante op het platteland van Kenia. Als hij een jaar of vijf is krijgt hij een huidziekte. De familie denkt dat hij behekst is en stuurt hem terug naar zijn vader in de stad.
Zijn vader drinkt en slaat zijn zoon. Er is niet genoeg te eten en Davies belandt al gauw op straat. 's Nachts slaapt hij stiekem in een hoekje van een kerk.

Van andere straatjongens hoort hij over de activiteiten op het voetbalveldje. Hij gaat meedoen en in het begin is dat lastig, omdat hij eigenwijs is en doet liever zijn eigen zin doet. Maar na een tijdje went hij er aan en wil hij ook graag naar de boerderij. Daar geniet hij van de opleiding, een volle maag en van de andere jongens die als broers voor hem zijn!

 

Andere Metterdaad-projecten

Lopende projecten Afgeronde projecten

Steun soortgelijke projecten

Meer over armoede