EO Metterdaad Navigatie overslaan Menu

BOEREN IN ZUID-AFRIKA

BOEREN WERKEN ZICHZELF UIT ARMOEDE

Veel Zuid-Afrikaanse boeren leven in armoede. Met hulp van Simon Schaaij komen zij zelf uit de armoede

Afgerond

Zuid-Afrika Aflevering 3

Mtaembu start haar eigen bedrijf: ‘’Ik ben blij dat ik na alle moeilijkheden een stuk land krijg. Ik ben nog nooit zo gelukkig geweest!’’

Zuid-Afrika Aflevering 2

Boer Patrick wordt geholpen door Simon Schaaij om met het bonenproject uit de armoede te komen. Patrick wil zelf andere boeren helpen.

Zuid-Afrika Afl 1

Simon Schaaij brengt zijn kennis en kunde over op Zuid-Afrikaanse boeren, waardoor zij met het bonenproject uit de armoede komen.

Steun de boeren in Zuid-Afrika

Een bijzonder project van de Nederlander Simon Schaaij gaat ervoor zorgen dat Zuid-Afrikaanse boeren, met een klein beetje ondersteuning zichzelf uit de armoede werken. Met het bonenproject Charibean helpen ze arme boeren in de provincie Kwazulu Natal een, uiteindelijk, succesvol bedrijfje te beginnen. Zij worden de eerste drie jaar ondersteund door de stichting, met als doel uiteindelijk zelfstandig hun bedrijf te runnen en winst te maken. Hierdoor houden zij meer geld over waardoor ze niet alleen eten kunnen kopen, maar ook hun kinderen kunnen laten studeren. 

Stichting Charibiz Charibean project

Wat is er aan de hand in Zuid-Afrika?

Oude Situatie Zuid Afrika

Oude situatie in Zuid-Afrika

  • Veel boeren in armoede
  • Waardevolle grond lag braak
  • Gebrek aan landbouwkennis

 

Nieuwe Sitautie

Werken aan economische groei in Zuid-Afrika.

  • Delen in nieuwe (landbouw)kennis
  • Opbrengsten verkopen tegen een eerlijke prijs
  • Genoeg geld voor eten en scholing voor kinderen

Weinig landbouwkennis na Apartheid in Zuid-Afrika

Na de afschaffing van de apartheid in Zuid-Afrika heeft de overheid de afgelopen jaren grond van blanke boeren opgekocht en teruggegeven aan de oorspronkelijke bewoners van dat land. Helaas is er, behalve het teruggeven, weinig gedaan om de oorspronkelijke bewoners te begeleiden bij het bewerken van de landbouwgrond. Het gevolg is dat grote delen van het vruchtbare land braak liggen.

Investeren in landbouw in Zuid-Afrika!

Het Charibean-project van de Nederland Simon Schaaij (rechts) heeft een startkapitaal nodig om training te bekostigen en de eerste oogst van de boeren te kunnen opkopen.

Simon Schaaij

Daarnaast zijn er opslag en machines nodig om de bonen te verpakken. Ook de arme boeren worden geholpen met het aanschaffen van landbouwgereedschap, om het land te kunnen bewerken. Hierdoor kunnen werkloze boeren weer het werk en komen uit de armoede met het geld wat zij verdienen.

Zuid-Afrika: Indrukwekkend verhaal van Levina

Levina

Levina onderhoudt samen met haar man zestien kinderen. Met de inkomsten uit de bonen moeten ze al deze monden voeden. Ze hopen dat hun kinderen naar school kunnen gaan als de productie en de inkomsten met hulp van Simon omhoog gaat.

Samen met pastor John gaat Simon bij Levina langs die haar eerste geld krijgt voor de opbrengst van haar eerst oogst op een klein stukje grond. De oogst is niet groot en zal ook weinig opleveren. Maar met Simons hulp gaat hier verandering in komen. ''Nu oogst ze nog één emmer. Als ze klaar is met het project haalt ze van het zelfde stukje land tien emmers!''.

 

Andere EO Metterdaad projecten

Lopende projecten Afgeronde projecten

Steun soortgelijke projecten

Meer over armoede