EO Metterdaad Navigatie overslaan Menu

Christenen in Egypte

Spanning tussen christenen en moslims

Kerken en kloosters zijn verbrand. Christenen worden bedreigd. Help mede-christenen!

Afgerond

Egyptisch meisje bidt hardop met haar ogen open

Egypte afl. 1

Nirmeen is 8 jaar maar weet wat ze wilt: “Dokter of architect”. Ze gaat naar school, maar met 100 leerlingen in één klas komt er van leren niet veel.

Jongetje loopt voor zijn huis naar het wasrek

Egypte afl. 2

Het zonnige Egypte kent ook een regenseizoen. Veel daken van huizen in Egypte zijn echter zo lek als een mandje!

Vervallen huis op de Egyptische vlakte

Egypte afl. 3

Mohammed nodigt ons uit in zijn huisje in een buitenwijkje in Alexandrië. Maar eenmaal in het hokje, is het binnen bijna net zo licht als buiten.

Spanningen tussen christenen en moslims

 
In Egypte zijn de spanningen tussen christenen en moslims flink toegenomen na de verkiezingen van de Moslim Broerderschap in de regering. Kerken, klooster zijn aangevallen verbrand, christenen bedreigd. Door de spanningen gaat het economisch slecht in Egypte en zijn de voedselprijzen hoog.

Temidden van deze situatie gaan veel diaconale- en ontwikkelingsprojecten van de kerken door om met name de armen in Egypte te steunen. Zij vormen een brug tussen christenen en moslims en kweken goodwill.

Bekijk afleveringen

Oude en nieuwe situatie

Armoede in Egypte

Oude situatie

  • Flinke toename van spanningen na de verkiezingen van de Moslim Broederschap in de regering
  • Kerken, kloosters aangevallen en verbrand
  • Voedselprijzen schieten omhoog door onrusten
Egyptische vrouwen in een bus

Nieuwe situatie

  • Lessen, bijles, voorlichting en activiteiten voor jongeren aan christenen en moslims vanuit de Anglicaanse kerk
  • Bouwvallige huizen worden opgeknapt van mensen die te arm zijn om dit zelf te doen
  • Medisch outreachprogramma: artsen uit verschillende gebieden bezoeken arme wijken en dorpen in Egypte

Welke problemen zijn er in Egypte?

Tijdens de uitzendingen komen er enkele problemen aan bod. Onderwijs is zo'n probleem. Veel kinderen gaan niet naar school, of volgen les in een klas met 100 kinderen. Van school komt dan weinig terecht. Er zijn wel een paar betere scholen, maar deze zijn te duur of te vol.

Met het zonnige weer in Egypte zou je denken dat de problematiek wel meevalt. Maar in het regenseizoen regent het op veel plekken dagen achter elkaar. Huizen houden het niet droog en met de vele kinderen komt dat de hygiëne niet ten goede.
De huizen zijn dan ook vaak van erbarmelijke kwaliteit: te klein, lek en onveilig. In een ruimte van een paar meter breed en een paar meter lang slapen en leven 8 mensen!

Veel Egyptenaren zijn te arm om vervoer naar bijvoorbeeld het ziekenhuis te betalen. Met als gevolg: mensen sterven aan vaak de meest simpele aandoeningen...

Hoe helpt EO Metterdaad deze mensen?

EO Metterdaad steunt mensen en organisaties die met liefde en zorg hun naasten in Egypte helpen. 

Jos Strengholt, een Nederlandse voorganger in Caïro, heeft een centrum voor bijlessen opgezet, om zo kinderen en jongeren meer en beter onderwijs te geven: een eenvoudig gebouw midden in de armste wijk van Caïro, met op elke verdieping kleine kamers die elke middag helemaal vol zitten met leergierige kinderen!

Mariam Awad probeert met haar hulporganisatie voor gezinnen met slechte huizen een verschil te maken. Bijvoorbeeld door een dak te repareren of door wc's aan te leggen. Zo verbetert de hygiëne bij deze mensen!

Een team van medische specialisten gaat met een bus de arme dorpen langs om Egyptenaren te helpen met hun lichamelijke klachten. Omdat deze mensen niet naar de doktoren kunnen komen, komen de doktoren naar de mensen!

Andere EO-Metterdaad projecten

Lopende projecten Afgeronde projecten

Steun soortgelijke projecten

Lees meer