EO Metterdaad Navigatie overslaan Menu

Conflict Zuid-Soedan

DRINGEND BEHOFTE AAN MEDISCHE HULP

Sinds de splitsing van Soedan in 2011 zijn 165000 mensen naar het Zuiden gevlucht. Uw hulp is hard nodig!

Afgerond

Arjan Lock zit naast een man in Zuid-Soedan

Zuid-Soedan Afl.1 2013

Arjan Lock is naar Zuid-Soedan gereisd. Hier ontmoet hij de 29-jarige Sulaiman. Nadat hij gewond raakte bij een bombardement heeft zijn familie hem wekenlang meegedragen op zoek naar een dokter.

Arjan Lock zit met een meisje in een tent

Zuid-Soedan Afl.2 2013

Arjan is naar Zuid-Soedan gereisd. Hier ontmoet hij de 45-jarige Gaibal. Tijdens een bombardement door de regering raakte hij bedolven. Dorpsgenoten konden ternauwernood zijn leven redden.

Arjan Lock is op een marktje in Zuid-Soedan

Zuid-Soedan Afl.3 2013

Arjan is naar Zuid-Soedan gereisd. Hij ontmoet hier dokter Tom die een gebied zo groot als Nederland verzorgt. Het is ook nog eens een gevaarlijk gebied waar dagelijks bombardementen plaatsvinden.

Steun vluchtelingen in Zuid-Soedan

 

In 2011 heeft een grote meerderheid van de Soedanezen gestemd voor een splitsing van het land. Datzelfde jaar is Zuid-Soedan onafhankelijk geworden. Omdat de grens tussen de Soedan en de Zuid-Soedan echter nog betwist wordt, blijft het conflict voortduren. Vooral de bombardementen die nog steeds gaande zijn, zorgen voor grote problemen. Sinds 2011 zijn meer dan 165.000 mensen vanuit de Blue Nile State naar Zuid-Soedan gevlucht, waar een deel van hen wordt opgevangen in een van de vijf kampen in Maban county.

Hulporganisatie Medair helpt de vluchtelingen in Zuid Soedan. In het kamp Yusuf Batil, met bijna 40.000 vluchtelingen, is 85% van de sterfgevallen te wijten aan diarree. Met uw hulp kunnen we waterputten boren, latrines plaatsen en voorlichting geven over hygiëne om de sterfgevallen terug te dringen. Ook geven we medische hulp.

Voor gehandicapten in conflictgebieden is het extra moeilijk. Stichting Light For The World richt zich speciaal op deze groep zodat ze de hulp krijgen die nodig is.

De Amerikaan Tom Catena is momenteel (2013) de enige arts in het ziekenhuis in de Nuba bergen, dat op de grens van Noord en Zuid-Soedan ligt. Vanwege de grondstroffen in het gebergte vinden er dagelijks bombardementen plaats door het (Noord) Soedanese leger. Ook rebellen maken het gebied onveilig. Catena is uitgezonden door de Catholic Medical Mission Board. Vanuit zijn geloof blijft hij om de slachtoffers van het conflict in het gebied te steunen. Met uw hulp kan hij dat werk blijven doen.

 

Bekijk afleveringen

Alle EO-Metterdaad projecten

Lopende projecten Afgeronde projecten

Steun soortgelijke projecten

Lees meer