Hoe bestrijden we de ebola uitbraak?

Oude situatie
- Gebrek aan schoon water, zeep en chloor
- Mensen weten niet hoe ze zich kunnen beschermen
- Het ebolavirus maakt steeds nieuwe slachtoffers

Nieuwe situatie
- Mensen weten hoe ze besmetting kunnen voorkomen
- Met o.a. zeep en chloor kunnen ze zichzelf beschermen
- De uitbraak van het virus komt onder controle
Waar gaat het fout?
Er is op het platteland weinig informatie beschikbaar over de Ebola uitbraak. Mensen weten niet wat hen overkomt en hoe ze besmetting met het virus kunnen voorkomen. Het virus wordt voornamelijk overgebracht door direct mensenlijk contact. Met name de lichamen van overleden mensen zijn enorm besmettelijk. Volgens eeuwenoud cultureel gebruik worden echter de lichamen van overledenen gewassen en liefdevol aangeraakt. Nabestaanden weten niet dat het bewijzen van deze laatste eer opeens levensgevaarlijk is geworden. Als gevolg van dit gebruik sterven nog meer familieleden en breidt het virus steeds verder uit.
Naast de medische zorg voor de zieken is het dus topprioritiet om de onwetende mensen in te lichten hoe ze besmetting met en verdere verspreiding van ebola kunnen voorkomen.
Wat kunnen we doen?
EO Metterdaad steunt het werk van hulporganisaties in Libera en Sierra Leone. TEAR, ZOA en De Samaritaan hebben hun gewone activiteiten in Liberia en Sierra Leone uitgebreid met ebolapreventie. Hulpverleners geven voorlichting, delen zeep en emmers uit en ondersteunen getroffen families met voedselhulp. Ook helpen ze de overheid bij het volgen en isoleren van de omgeving van ebolapatienten om verdere uitbreiding te voorkomen.
Stichting de Samaritaan doet dit werk in Siera Leone. Via kerken, moskeeen, op marktpleinen wordt de bevolking verteld wat ze moeten doen om de ebola uitbraak in te dammen en hoe ze moeten handelen als er wel ziekte verschijnselen optreden.
Andere EO-Metterdaad projecten
Lopende projecten
Afgeronde projecten