EO Metterdaad Navigatie overslaan Menu

Fietsen voor Kameroen 

Landbouwadviseurs op de fiets 

De voorlichters fietsen naar nabijgelegen dorpen en boerderijen, zodat mensen straks niet meer afhankelijk zijn van voedselhulp in tijden van droogte. 

Afgerond

Help Kameroen oogsten

In het Afrikaanse Kameroen leeft maar liefst de helft van de bevolking onder de armoedegrens. Het land heeft te maken met vluchtelingen uit buurlanden en in het noorden komt er steeds minder water vanuit de bergen. De rivieren drogen uit en ook het bekende Tsjaadmeer wordt elk jaar kleiner. Naast deze klimaatsveranderingen, is het waterbeheer slecht. Boeren in dit gebied lijden erg daaronder. Voedseltekort is een probleem dat steeds weer terugkeert.

De Lutherse Broederkerk in Noord-Kameroen is een landbouwproject gestart om de boeren te helpen. Op een duurzame manier willen zij de oorzaken van de uitdroging van de grond aanpakken en zorgen dat er weer voedselzekerheid komt. Zo'n 800 vrijwilligers worden opgeleid tot voorlichters en geven landbouwadviezen aan dorpsgenoten en boeren. Alleen het gebied is groot en te voet kost alles veel tijd. Daarom wil Kerk in Actie hen helpen aan fietsen. Helpt u mee? 

Hup op de fiets!

Het project

Dorpscomités spelen een grote rol binnen het programma van de plattelandskerk van dominee Goyek. Zij kunnen aangeven waarbij het dorp steun nodig heeft. Het doel is uiteindelijk om voedselzekerheid te creëren. Er wordt daarbij samengewerkt met alle boeren, dorpen, moslims en christenen in het gebied.

De landbouwvoorlichters (zowel mannen als vrouwen) die de dorpen langs reizen, doen dat nu veelal lopend. Dat kost hun erg veel tijd. "Als ik een fiets zou hebben, zou dat veel schelen. Dan ben ik op tijd thuis weer thuis om het eten klaar te maken voor mijn gezin", vertelt één van de vrijwilligers. Daarom zou een simpele fiets voor deze voorlichters de uitkomst zijn hun werk sneller en makkelijker uit te kunnen voeren. 

Uw bijdrage     

Vrijwilliger

Voor €100 krijgt een vrijwilliger een fiets. Deze vrijwilliger betaalt daar zelf zo'n €27 aan mee en is ook zelf verantwoordelijk voor het onderhoud van de fiets.

Hij of zij mag de fiets ook gebruiken om bijvoorbeeld een kind naar de dokter te brengen of andere privésituaties. De fietsen worden wel verstrekt onder de voorwaarde dat de vrijwilligers zich zeker 3 jaar in zetten voor het landbouwproject.