EO Metterdaad Navigatie overslaan Menu

Zorg voor gehandicapten

Focus op wat wel kan! 

De zorgverleners van Aleh zorgen voor meervoudig gehandicapte kinderen in Israël. Zie wat ze betekenen voor deze kinderen!

Afgerond

Aleh

Aleh is een bijzonder centrum in Jeruzalem, waar gehandicapte kinderen worden opgevangen en liefdevol specialistische zorg krijgen. Bekijk de 25 minuten special.

Chaim en Sury

Chaim en zijn zus Sury hebben sinds hun geboorte een beperking. De twee kinderen wonen in verzorgingstehuis Aleh waar ze de zorg krijgen die ze nodig hebben.

Hila

Hila kan door ernstig hersenletsel niet meer praten. Maar ze heeft wel recent 'papa' gezegd! Middels een speciale computer, door haar ogen naar de juiste letter op het scherm te bewegen.

Zorg voor gehandicapte kinderen in Israël

Hulporganisatie Aleh biedt het grootste zorgnetwerk voor meervoudig gehandicapte kinderen in Israël.

Op vier locaties in het land worden kinderen met een verstandelijke en/of lichamelijke beperking 24 uur per dag, 7 dagen per week verzorgd. In de woonvoorzieningen wordt een gezinssituatie gesimuleerd waar de bewoners actief bezig zijn met elkaar en met hun omgeving.

Aleh werd in 1982 opgericht door een groep ouders die vastbesloten waren om hun kinderen met ernstige beperkingen, de best mogelijke zorg te geven en de mogelijkheid om zich te ontwikkelen tot hun volle potentieel. Op dit moment krijgen meer dan 700 bewoners, van baby’s tot adolescenten, liefdevolle zorg. Hoewel het een joodse organisatie is zijn kinderen ongeacht hun religie of etnische achtergrond, welkom. Uit het eigen land en uit andere landen weet de organisatie vrijwilligers te mobiliseren die helpen bij de zorg van de bewoners.  

Naast de vaste bewonersgroep verzorgt Aleh meer dan 26.000 poliklinische behandelingen per jaar. Zonder Aleh zouden veel van deze kinderen gedwongen zijn om hun leven door te brengen in ziekenhuizen of gesloten inrichtingen, zonder mogelijkheden voor rehabilitatie, onderwijs, en de liefde en warmte van een thuis.

 

Leestip: Thomas en Erica Wierks werkten 2 maanden als vrijwilliger voor Aleh en zijn net weer in Nederland. Ze blikken kort terug op hun tijd! Lees over hun ervaring > 

Doneer Achter de schermen
Banner Israel.jpg
familie Musab.jpeg

Musab >

De Palestijnse Musab is 14 jaar oud als hij op de Westelijke Jordaanoever met zijn vriendje op straat rondfietst. Het is vrijdag en overal worden bruiloften gevierd. Een noodlottig ongeval treft Musab, als hij tijdens het lossen van vreugdeschoten op een van die bruiloften wordt getroffen door een rondvliegende kogel in zijn hoofd.

Van de één op de andere dag is hij zwaar gehandicapt. Inmiddels woont hij al meer dan 3 jaar bij Aleh, een bijzonder centrum in Jeruzalem, waar gehandicapte kinderen worden opgevangen en liefdevol specialistische zorg krijgen. Ieder kind is hier welkom, los van hun culturele of religieuze achtergrond en dat is best bijzonder in een maatschappij waar de conflicten nogal eens oplopen.

Thumbnail Israel 02.jpg

Chaim en Sury >

Chaim en zijn zus Sury hebben sinds hun geboorte een beperking. Ze kunnen niet lopen en praten en hun organen worden steeds zwakker. De twee kinderen wonen in verzorgingstehuis Aleh waar ze de zorg krijgen die ze nodig hebben. Moeder Miri vertelt dat zij die zorg niet zelf konden geven. In het begin vond ze dat pijnlijk, nu ziet ze dat de plek haar kinderen een reden geeft om te bestaan. “Thuis zou dat heel anders zijn, omdat we alleen zouden focussen op wat hij niet kan. Toen hij bij Aleh kwam zagen we wat wel kan.”

Bij de Muur vertelt Shmuel dat hij het grootbrengen van zijn kinderen ziet als de opdracht van God. “Het is onze taak om ze een goed leven te geven.”

 

Thumbnail Israel 03.jpg

Hila >

Hila is zeventien en houdt van zingen, hiphopdansen en fietsen. Dat klinkt als een doorsnee meid. Het grote verschil is alleen dat Hila haar hobby’s niet meer kan uitoefenen. Tijdens het fietsen werd ze geschept door een auto, waardoor ze ernstig hersenletsel opliep en in coma raakte. Ze kon niet eens meer met haar familie en vrienden praten.

In de zorginstelling Aleh, waar Hila woont, hebben ze een nieuwe speciale computer. Ze kan ‘praten’ door haar ogen naar de juiste letter op het scherm te bewegen. De hulpverlener vertelt trots: “Gisteren heeft ze dat voor het eerst gebruikt en het eerste woord was ‘papa’.” Haar vader glundert bij het weerzien van zijn mooie meid. De situatie raakt hem en is pijnlijk, maar de nieuwe mogelijkheid tot communicatie maakt hem blij. Hij hoopt op verdere ontwikkeling. “We geven de moed niet op met Hila. Hila is een vechter.”

Thomas en Erica Wierks.jpg

Vrijwilligerswerk bij Aleh

Thomas en Erica Wierks werkten 2 maanden als vrijwilliger voor Aleh en zijn net weer in Nederland. Ze blikken kort terug op hun tijd! Lees over hun ervaring > 

Zorg voor gehandicapten

Doneer