EO Metterdaad Navigatie overslaan Menu

Afgerond

Conflict in Syrië - Hoe zat het ook alweer?

Het conflict in Syrië is de afgelopen jaren zo ingewikkeld geworden, dat het niet zo gek is als u het onderhand niet meer begrijpt. In onderstaand artikel zetten we de feiten op een rij.

Het begin van het conflict

Het geweld in Syrië begint in maart 2011 met vredige demonstraties tegen het regime van president Assad. Inwoners klagen over de hoge werkloosheid, de corruptie en het niet hebben van politieke vrijheid. Om deze demonstraties tegen te gaan wordt er geschoten op burgers. In juli beginnen protesterende burgers terug te schieten en stapt een deel van het leger op om zich bij de oppositie te voegen. De protesten lopen uit tot een burgeroorlog.

Escalatie in Syrië

Er komen meer strijdende partijen met allemaal hun eigen belangen, maar ook één gemeenschappelijk doel: Assad verslaan. De Koerden beginnen in 2012 in het noorden van het land te vechten voor hun eigen staat: Koerdistan. IS maakt ondertussen gebruik van de chaos en voegt zich in het conflict met als doel een Islamitische Staat te stichten. 

Ingewikkelde situatie

De strijdende partijen worden gesteund door verschillenden landen. Deze landen hebben allemaal hun eigen belangen en beweegredenen om een partij te steunen. Landen die normaal samenwerken in bijvoorbeeld de Verenigde Naties denken verschillend over wie er geholpen moet worden.

Alle partijen op een rij

Maar wie steunt nu wie? En waarom? Hieronder zetten we het voor u op een rij:

Assad

De president van Syrië, Assad, wordt gesteund door Iran. De twee landen zijn goed bevriend en Iran heeft een machtsstrijd lopen met Saoedi-Arabië. Om zelf macht te hebben in het gebied is het voor Iran belangrijk dat het regime van Assad overeind blijft.

Hezbollah is een shi’itische Libanese verzetsgroep en steunt Assad, omdat de organisatie nauwe banden heeft met Iran. Daarnaast is Syrië ook een doorvoerland voor wapens vanuit Iran.

Syrië en Rusland zijn bondgenoten. Assad kan dan ook rekenen op de hulp van Poetin. Naast het bondgenootschap heeft Rusland ook een belangrijk marinebasis in Syrië liggen.

De Koerden

De Koerden worden gesteund door Westerse landen en de Verenigde Staten. De voornaamste reden van deze steun is dat de Koerden het meest effectief zijn in het verslaan van de terreurgroep IS.

IS

De terreurgroep IS wordt gesteund door extremisten vanuit de hele wereld. Zij steunen IS omdat ze het eens zijn met hun doel: een eigen islamitisch kalifaat.

De oppositie

De oppositie wordt gesteund door Turkije. Het land ziet IS graag verdwijnen, aangezien zij ook veel aanslagen doen in Turkije. Ook steunen ze de oppositie om te voorkomen dat de Koerden een eigen land stichten aan de grens met Turkije.

Jordanië en de Golfstaten (Bahrein, Koeweit, Oman, Qatar, Saoedi-Arabië en de Verenigde Arabische Emigraten) steunen de oppositie, omdat de oppositie net als zijzelf voor een meerderheid Soenitisch is (Assad behoort tot de Alawieten). Daarnaast wil Saoedi-Arabië niet dat Iran te veel (politieke) macht krijgt.

De oppositie wordt in mindere maten gesteund door het Westen en dan met name door de Verenigde Staten, Frankrijk en Groot-Brittannië. Deze landen zien in de oppositie de echte vertegenwoordiger van het Syrische volk en ze willen IS verslaan.

Hoop voor Syrië

Ondanks dat het conflict hierdoor internationaal gezien moeilijk oplosbaar is, worden steeds meer gebieden in Syrië relatief veilig voor burgers. Zij proberen met hulp van de kerken hun leven weer voorzichtig op te bouwen. Dat willen we in deze gezamenlijke actie steunen.

 Hoop voor Syrie

Geef voor vluchtelingen wereldwijd!

Doneer