EO Metterdaad Navigatie overslaan Menu

Oorlog in Syrië

Ook de kerk in het land is zwaar getroffen. Toch houdt ze stand en verleent ze zelfs op grote schaal hulp.

Afgerond

Oorlog in Syrië

De oorlog in Syrië duurt al ruim zes jaar. Het begon met vreedzame protesten tegen Assad, vanwege hoge werkeloosheid, corruptie en gebrek aan politieke vrijheid. Inmiddels is het een ontzettend ingewikkeld en langdurig conflict, met 4 strijdende partijen en buitenlandse inmenging.

Syrische steden in puin

Door de oorlog in Syrië is het land letterlijk in een puinhoop. Steden als Damascus, Homs en Aleppo zijn ruïnes geworden. De infrastructuur, scholen en ziekenhuizen in het hele land zijn zijn volledig vernield. 11 miljoen Syriërs (de helft van het totaal aantal inwoners) ontvluchtten hun steden en dorpen.

Vluchtelingen door oorlog in Syrië

Deze mannen en vrouwen hebben niet alleen alles achter moeten laten, maar hebben vaak geen werk en dus geen inkomen. Kinderen gaan niet naar school. Zij hebben dus geen dagbesteding en ook geen toekomstperspectief. Daarnaast hebben veel mensen psychische problemen door de traumatiserende ervaringen die ze hebben opgedaan.

De kerk: getroffen en krachtig

Ook de kerk in het land is zwaar getroffen door de oorlog in Syrië. Tweederde van de christenen is het land ontvlucht. Toch houdt de kerk stand en verleent ze zelfs op grote schaal hulp. De regering Assad staat geen NGO’s zoals hulpverleningsorganisaties toe. De kerk mag dat wel, en heeft dus een hele belangrijke plek in het verlenen van hulp aan oorlogsslachtoffers.

Help Syriërs met een nieuw start

In al deze ellende en puin horen we ook verhalen van hoop. Van mannen en vrouwen die zijn teruggekeerd naar Syrië om een nieuw leven op te bouwen, of zich daarop voorbereiden. Van vluchtelingen die in buurlanden werken aan hun toekomst. Zij houden hoop en geloven in een nieuwe start.
Jij kunt hen helpen! Deel je Tafel in deze maand van Kerst en gezelligheid met familie en vrienden, en doe zo mee met ‘Aan Tafel voor Syrië’. Daarmee zamel je geld in voor Syrische vluchtelingen. Want naast geloof en hoop is geld onmisbaar om een nieuw leven op te bouwen: onderwijs voor kinderen, herbouw van huizen en verwerking van trauma’s. Of doneer direct.

Geef voor vluchtelingen wereldwijd!

Doneer