EO Metterdaad Navigatie overslaan Menu

Help het ziekenhuis in Toraja

Verouderde apparaten.

Een ziekenhuis in een uitgestrekt gebied dat 250.000 mensen moet helpen heeft hulp nodig om zieken te behandelen!

Afgerond

Doktors en zusters in een Indonesische kliniek

Indonesië afl. 1

In het ziekenhuis is geen medische apparatuur zoals een goed röntgenapparaat. Inwendig onderzoek bij Maricel is hierdoor onmogelijk.

Indonesisch Jongetje met een misvormde neus

Indonesië afl. 2

Dokter Yain ontdekt de kleine Oktavianos. Hij heeft een tumor tussen zijn ogen. Zijn gezicht is vervormd en hij heeft veel pijn.

Dokter toont aan vrouw haar MRI-scan

Indonesië afl. 3

“Het doet me zo’n verdriet dat we patiënten niet goed kunnen verzorgen omdat we niet genoeg mensen hebben en onze apparatuur slecht is.”

Het Elim ziekenhuis heeft onze hulp nodig!

 

Het Elim ziekenhuis in de stad Rantepao (Zuid Sulawesi) is het enige algemene ziekenhuis van Noord-Toraja (gebied van 1.215.55 km). Het ziekenhuis helpt een bevolking van 250.000 inwoners.
Het ziekenhuis werd in de eerste helft van de twintigste eeuw door GZB van Nederlandse overheid gekocht en later doorgegeven aan de Toraja Kerk.

Het ziekenhuis kampt met het probleem dat er weinig en zeer verouderde apparatuur beschikbaar is. Om die reden moeten veel patiënten naar hoofdstad Makassar 320 km ten zuiden van Noord Toraja en 10 uur met de bus, uitwijken. Sommige mensen worden ​​door de familie bijgestaan en kunnen de moderne medische behandeling in Makassar betalen, maar velen kampen met financiële problemen en worden gedwongen in Rantepao te blijven.
Het ziekenhuis doet haar best in overeenstemming met de mogelijkheden hen te helpen. Overigens overlijden in sommige gevallen patiënten onderweg naar Makassar. Op de operatiekamer (chirurgie) worden gemiddeld zes patiënten per dag geholpen. 

Bekijk afleveringen

Oude en nieuwe situatie

Dokter behandeld vrouw

Oude situatie

  • Onbetrouwbare röntgenapparatuur
  • Gebrek aan personeel
  • Veel onnodige overlijdens door gebrek aan goede medische zorg
Vrouw zit op bed

Nieuwe situatie

  • Onderkomen voor kinderen, trainingen en vaste werkplekken
  • Goede scanapparatuur voor betrouwbare analyses
  • Meer personeel voor betere en snellere hulp aan de vele patienten 

Wat is er met het Elim Ziekenhuis?

Het ziekenhuis beschikt niet over het personeel en de apparatuur die ze nodig heeft om alle patienten te helpen. Het ziekenhuis bedient een gebied ter grootte van twee keer de provincie Utrecht. Niet verwonderlijk dat er dan elke dag vele mensen komen voor medische hulp die nergens anders te vinden is in de buurt.

Maar door het gebrek aan personeel en goede apparatuur moeten veel patiënten voor betere zorg 320 kilometer verderop wezen, in de hoofdstad van Sulawesi: 10 uur rijden met de bus. Velen kunnen dit niet betalen, dus blijven in Toraja-land.

Het Elim ziekenhuis doet haar best in overeenstemming met de mogelijkheden hen te helpen. Overigens overlijden in sommige gevallen patiënten onderweg naar Makassar. Op de operatiekamer (chirurgie) worden gemiddeld zes patiënten per dag geholpen. 

De Toraja kerk helpt gehandicapten.

Naast hulp voor het ziekenhuis is er hulp nodig voor de gehandicapte kinderen en volwassenen nodig. De Toraja Kerk is een van de weinige kerken in Indonesië die diensten voor kinderen met een beperking realiseert.
Hoewel RBM al sinds 1994 bestaat, hebben ze nog geen vaste werkplek. Binnenkort komt hier verandering in. Om de diaconale dienst te verbeteren heeft RBM met de steun van GZB en EMS een centrum/kantoor in Tangmentoe gebouwd. In dit gebouw zijn ook verschillende lokalen voor de kinderen beschikbaar en zal de hal voor activiteiten en training met en voor de kinderen worden gebruikt. Dit gebouw zal naar verwachting tegen het einde van dit jaar of begin 2013 voltooid zijn. Hierna zal het ingericht moeten worden, zodat het goed kan functioneren voor de doelgroep en het ondersteunend personeel. 

Opbrengsten EO Metterdaad:
€230.020,55

Persoonlijk verhaal: Oktavianos

Oktavianos

Dokter Yain is een centraal persoon in het Elim ziekenhuis. Ik ga met hem mee naar het platteland. Het is voor de mensen daar te duur om naar te stad te komen en de behandeling kunnen ze al helemaal niet betalen. Dokter Yain ontdekt Oktavianos een klein jongentje met een tumor tussen zijn ogen. Zijn gezicht is vervormd en hij lijdt zichtbaar onder zijn vergroeide gezicht. In het ziekenhuis wordt hij onderzocht. De hoop is dat hij geopereerd kan worden. Helaas is het röntgen apparaat te oud, de foto's zijn zo slecht dat de chirurg geen goede diagnose kan stellen. Oktavianos wordt zonder operatie naar huis terug gestuurd. Dokter Yain kijkt hem verslagen na en zegt: "Het is zo frustrerend dat we de mensen niet de medische zorg kunnen geven die ze verdienen"

- Kijk voor het verhaal aflevering 1 -

 

Andere EO Metterdaad projecten

Lopende projecten Afgeronde projecten

Steun soortgelijke projecten

Lees meer