brandimage logo Navigatie overslaan Menu

Zuid-Sudan afl. 1

Carla van Weelie gaat op stap met de hulporganisatie Medair. In de vluchtelingen kampen geven zij medische hulp en noodrantsoenen. In het medisch team werken Zuid-Sudanezen die zelf ook gevlucht zijn en in het kamp wonen. Zij bieden levensreddende hulp aan hun volksgenoten.

Zuid-Sudan afl. 2

De kleine Nino is zo ondervoed dat hij geen energie meer heeft om te reageren. Hij is 15 maanden en zit nauwelijks boven zijn geboortegewicht. 'Als we nu niets doen dan gaat hij het niet overleven.' vertelt Mirjam, een verpleegster van Medair. Zonder hulp zullen 50.000 kinderen overlijden aan ondervoeding.

Zuid-Sudan afl. 3

Vluchtelingen kamp Wonthow ligt aan de oevers van de Nijl. Maar het water uit de Nijl is vervuild en maakt de mensen ziek. Liz is waterdeskundige van hulporganisatie Medair en heeft, met hulp van de vluchtelingen, een waterzuiveringsinstallatie gebouwd. Maar dit is te weinig voor de mensen die in dit kamp wonen.

Hongersnood in Zuid-Sudan

De bevolking van Zuid-Sudan snakt naar rust, maar er lijkt geen einde te komen aan de gewelddadige conflicten. Ruim 1,5 miljoen mensen zijn van huis en haard verdreven. Door het geweld hebben boeren niet kunnen zaaien of oogsten en nu is het voedsel op

Hulporganisatie Medair voorspelt dat als er niet veel meer voedsel voor de allerkleinsten komt, er aan het eind van dit jaar 50.000 kinderen zullen overlijden aan ondervoeding. Maar volgens de hulpverleners is er hoop. "Als de media genoeg aandacht aan deze crisis besteden en er komt voldoende geld binnen, dan kunnen we met voedsel en de juiste behandeling een levensreddend verschil maken voor de verzwakte gezinnen".

Met uw hulp kunnen we deze mensen in leven houden. 

Direct doneren Bekijk afleveringen

Oude en nieuwe situatie

Oude situatie

  • 4 miljoen mensen dreigen om te komen van de honger
  • 50.000 kinderen zijn levensbedreigend ondervoed
  • Groot gebrek aan basis gezondheidszorg 
  • Geen toegang tot veilig drinkwater

Nieuwe situatie

  • Ondervoedde kinderen krijgen versterkend voedsel
  • Vluchtelingen krijgen veilig drinkwater 
  • De bouw van latrines verkleint de kans op cholera
  • Een mobiele kliniek voorziet in basis gezondheiszorg

Wat steunen wij?
Metterdaad steunt de christelijke hulporganisatie Medair. Deze organisatie werkt al langere tijd in Zuid-Sudan, vaak in de meest afgelegen gebieden. De teams van Medair zijn gewend om in noodsituaties snel in actie te komen. In de vluchtelingenkampen geven zij medische hulp en noodrandsoenen. Ook wil Medair drinkwatervoorzieningen en latrines installeren om te voorkomen dat onder de grote aantallen mensen besmettelijke ziektes, zoals cholera, uitbreken. Met een mobiele kliniek wordt voorzien in de basisgezondheidszorg.

Wat doen we met uw geld?
Met uw donaties ondersteunen we het werk van Medair. Deze hulporganisatie heeft o.a. een speciaal programma om zwangere vrouwen, moeders die borstvoeding geven en kinderen tot 5 jaar, extra te ondersteunen. Zij krijgen plumpy nut, een soort eiwitrijke pindakaas om aan te sterken. Voor slechts € 10,- kunnen we een gezin drie jerrycans geven, waarmee ze water kunnen halen bij de waterpompen die door Medair worden geinstalleerd. Voor € 5,- kopen we plumpy nut om ondervoeding tegen te gaan. 

 

Persoonlijk verhaal: Nino

Carla van Weelie: "Hulpverleenster Mirjam Oving neemt me mee naar de hut waar ondervoede kinderen worden geholpen. Ze worden gemeten en gewogen. NinoKleine Nino zit te wachten met zijn moeder. Te rustig of beter gezegd apathisch hangt hij op haar schoot, hij is zo ondervoed dat hij geen energie meer heeft om te reageren. Het meetbandje om zijn arm gaat dik in het rood. Hij is 15 maanden en zit nauwelijks boven zijn geboortegewicht. 'Als we nu niets doen dan gaat hij het nietoverleven.' vertelt Mirjam mij. 'We staan op de rand van een hongersnood. De komende maanden verwachten we dat 4 miljoen mensen extreem honger zullen krijgen. Door de burgeroorlog heeft niemand kunnen zaaien. De akkers staan leeg.' Ik ben erg onder de indruk van de toewijding en de liefde van Mirjam en de andere medewerkers van Medair. Zij brengen onder zulke  moeilijke omstandigheden hulp."

 

 

Andere EO-Metterdaad projecten

Lopende projecten Afgeronde projecten

Doneer voor Noodhulp Afrika

Doneer nu