brandimage logo Navigatie overslaan Menu

Hulp aan Papoea.

Geef voor goede ontwikkeling 

Tot voor kort leefden de meeste Papoea's in stammen diep in het oerwoud. Goede medische zorg, geloof en educatie zijn nodig voor een veilige toekomst.

Afgerond

Papoea TV-afl. 1

Carla is voor Metterdaad op bezoek in Papoea. Zij is op bezoek bij pater Kees de Rooy en kijkt mee naar het werk van deze bijzonder pater!

Radio-gesprek Fam. Janse

Kees Janse vliegt voor MAF in het onherbergzame Papua. Hoe is dat voor hem en wat betekent dat voor zijn vrouw en kinderen?

Papoea afl. 2

Pieter-Jan de Vries vertaalt de bijbel voor een lokale stam in de bush. Bekijk hier wat hij voor bijzondere ervaringen meemaakt.

Hulp aan Papoea

Tot enkele tientallen jaren geleden leefde de Papoea's nog erg primitief. In het ongerepte gebied Irian Jaya, het Indonesische deel van Papoea, liep men nog met peniskokers. Toen de Nederlandse hulpverleners die er nu werken hier aankwamen, hadden de oudsten de tijd van kannibalisme nog meegemaakt. Tegenwoordig is dat anders en helpen verschillende organisaties de Papoea's hun land te ontwikkelen in de 'moderne' wereld.

EO-Metterdaad steunt in dit project verschillende organisaties. Met uw steun helpt u de zorg te verbeteren, worden afgelegen gebieden bereikt voor medische hulp, wordt de plattelandsbevolking opgeleid om een boerderij te runnen en worden bijbels vertaald in de taal van de lokale stam.

Direct doneren Bekijk afleveringen

De projecten in Papoea:

1. Papoea's leren God en landbouw kennen


Oude Stituatie PapoeaDoor Bijbelvertaling in de taal van de lokale stam komen steeds meer Papoea's in aanraking met het Evangelie.

Om hen zelfvoorzienend te maken is er een nieuwe vakschool voor landbouw en veeteelt opgericht. Dit geeft de Papoea's meer zelfstandigheid.

2. Medische hulp in ongerept gebied


Nieuwe Stituatie PapoeaDoor het ontbreken van wegen vliegt de MAF tussen de afgelegen gebieden om de lokale bevolking naar het ziekenhuis te kunnen vervoeren.

Oogproblemen komen uitzonderlijk veel voor en kunnen makkelijk voorkomen of genezen worden als men op tijd bij een arts is.

 

3. Evangelisatie en ontwikkeling


Familie De Vries Papoea MetterdaadVoor de landbouwschool in Papoea, opgericht door pater Kees de Rooy, zijn koeien, kippen, een schuur en beurzen nodig zodat dat jonge generatie papoea's zelfstandig een boerderij kunnen runnen. EO Metterdaad steunt dit project van de Nederlander.

Het echtpaar Peter Jan en Maaike de Vries met hun vier kinderen, werken Wycliffe Bijbelvertalers in Papoea. Door steun van EO Metterdaad kunnen zij doorgaan met dit werk en kan Maaike haar medische hulp in het dorp blijven geven.

4. Veiligheid en voorlichting


Maf In Papoea MetterdaadEO Metterdaad steunt Light for the World in het Indonesië-brede Pherdaki oogzorgprogramma. Om uit te breiden is geld nodig voor het trainen van personeel, kosten voor vervoer/outreach en het drukken van voorlichtingsmateriaal. 

De MAF, de organisatie die vliegt tussen de afgelegen gebieden, krijgt steun van EO Metterdaad om de onveilige taxibaan in Wamena, de thuisbasis van de Nederlandse piloot Kees Janse, te asfalteren. Bijna ieder jaar zijn er in de vliegwereld op Papoea dodelijke ongelukken door onveilige situaties in de afgelegen gebieden.

 

 

Persoonlijk verhaal: Herman

Herman Persoonlijk VerhaalDit is Herman, 72 jaar en ziet al een lange tijd erg slecht. Sinds vierjaaris hij het zicht in beide ogen bijna helemaal verloren. Met alles moet hijgeholpen worden doorfamilieleden. De zusters van het Pherdaki oogzorgprogramma komen bij hem langs om te kijken of hij nog te behandel is. Hij heeft de oogziekte staar en is daarom blind aan het worden. Eén oog kan nog gered worden en Herman mag gelijk mee naar het ziekenhuis voor naderonderzoek. Gelukkig voor Herman constateert de arts dat ze zijn oog nog kunnen herstellen zodat hij weer voldoende kan zien.

Andere EO-Metterdaad projecten

Lopende projecten Afgeronde projecten