EO Metterdaad Navigatie overslaan Menu

Opvang jonge indianen 

Jonge Indianen die opgroeien in de jungle in het binnenland van Suriname gaan steeds vaker in Paramaribo naar de middelbare school. Voor de weekenden en de vakanties hebben ze een opvangplek nodig.

Afgerond

interview Suriname 2

Andries Knevel in gesprek met Marco en Marjolein Schuurmans

Interview Suriname

Marco en Marjolein Schuurmans wonen en werken onder de indianen in de Surinaamse jungle. Ze vragen aandacht voor de problemen van jongeren die voor school naar Paramaribo moeten verhuizen en daar tussen wal en schip terecht komen.

Suriname

Kinderen uit het binnenland van Suriname gaan van af een jaar of 12 in de hoofdstad Paramaribo naar school. Een hele overgang van een leven in een indianendorp naar het leven in de grote stad.

De kinderen  wonen in een internaat bij de school. Maar in de weekends en in de korte vakanties is voor deze kinderen geen opvang en naar huis gaan is veel te ver.

Veel jongeren redden het dan ook niet. Ook niet doordat ze het stadsleven helemaal niet gewend zijn en zo gemakkelijk ontsporen. Het percentage drop-outs is dan ook hoog.

Leiders van de kerken hebben nu zelf initiatief genomen om een uur bij Paramaribo vandaan een plek te creëren waar deze kinderen op gevangen kunnen worden in een vertrouwde omgeving. Alleen is voor vervoer van/naar Paramaribo een boot nodig.

Daarvoor wordt hulp van Metterdaad gevraagd.

Oude en nieuwe situatie

Oude Situatie

Oude Situatie

Jonge indianen gaan in de grote stad Paramaribio naar school. Dat is heel anders dan de dorpen waar ze in de jungle opgegroeid zijn. Er is veel te weinig opvang voor hen en even naar huis gaan is er niet bij. Voor hun ouders is het veel te ver om op bezoek te komen. Dit zorgt voor ontheemdheid, heimwee en eenzaamheid.

Nieuwe Situatie

Nieuwe situatie

Jonge Indianen kunnen in vakanties en weekends naar een plek net buiten Paramaribo waar ze in een vertrouwde omgeving zijn. Er is een echtpaar aangesteld om voor hen te zorgen en te begeleiden. Met een boot kunnen ze heen en weer naar Paramaribo.

 

 

Waar gaat uw geld naar toe?

De opvang voor Indianenjongeren net buiten Paramaribo wordt met materiaal uit de natuur door hen zelf gebouwd. Daar zijn helemaal geen extra kosten aan verbonden.  De grond is al eigendom van de kerken.

Wel is er een boot met een buitenboordmotor nodig voor vervoer van/naar Paramaribo.

Kosten buitenboordmotor - € 4.120,-

Kosten boot - € 2.900,- 

Persoonlijk verhaal van Rudy

Rudy groeit op in Appetina, een indianendorp in de jungle van Suriname. Hij leeft buiten, leert vissen en jagen en gaat in het dorp naar de lagere school.

Rudy kan goed leren, als hij 12 jaar is gaat hij daarom verder naar de middelbare school in Paramaribo. Dat is drie dagen varen. Hij woont in een internaat in de stad maar mist het buitenleven enorm. Bovendien weet hij niet hoe hij met veel dingen in de stad moet omgaan. Hij krijgt veel heimwee en spijbelt. Voor jongens als Rudy is een vertrouwde opvang vlakbij Paramaribo een uitkomst. 

 

Andere EO-Metterdaad projecten

Lopende projecten Afgeronde projecten

Steun soortgelijke projecten

Over ontwikkelingswerk