EO Metterdaad Navigatie overslaan Menu

Tijdens de feestdagen

voert Metterdaad actie voor Bosnië!

Voor betere zorg voor ouderen en coaching voor gezinnen die een extra steuntje in de rug nodig hebben. Deze kerst staan ze er niet alleen voor! 

Afgerond

Bosnië afl.1

Hoe is het in Bosnië, 20 jaar na de oorlog? Arjan Lock is in Bosnië en ontmoet een aantal van hen die dit drama van dichtbij meemaakten.

Bosnië afl.2

Arjan Lock is in Bosnië en helpt vrijwilligers van de kerk met het inpakken van kerstvoedselpakketten voor de allerarmsten!

Bosnië afl.3

In de stad Glamoc ontmoeten we slachtoffers die zwaar getroffen zijn door de burgeroorlog van ruim 20 jaar geleden. De gevolgen zijn zichtbaar!

“Naar ons wordt niet omgezien…”

 

De periode van feestdagen is weer aangebroken! Gezelligheid, warmte en verbondenheid zijn de ingrediënten van deze tijd. Maar niet overal is de kerstsfeer zo duidelijk merkbaar. Kunt u zich de beelden van het nieuws nog herinneren? De burgeroorlog in Bosnië en Herzegovina heeft het land verscheurd en dat is nog altijd zichtbaar, ook tijdens de feestdagen.

Metterdaad steunt hulporganisatie Zending over Grenzen. Deze hulporganisatie is in het land actief onder de allerarmsten. Zij biedt hele praktische hulp, bijvoorbeeld het uitdelen van brandhout of een voedselpakket en voor de lange termijn ondersteuning van een gezinscoach. Omdat door de oorlog veel ouderen niemand meer hebben die naar hen omzien, heeft hulporganisatie Zending over Grenzen ook een ouderencentrum opgezet. Hier kunnen ouderen, die niemand hebben die voor hen zorgt, een warme maaltijd krijgen.

Metterdaad wil graag dat iedereen er tijdens de feestdagen warm en verzorgd bij zit. Helpt u mee om deze dagen ook voor de allerarmsten in Bosnië een klein beetje feest te laten zijn?

Wat willen wij gaan doen met uw gift?

EO Metterdaad ondersteunt met uw gift het werk van hulporganisatie Zending over Grenzen. Zij helpen de allerarmsten in Bosnië en Herzegovina en willen hen juist tijdens de feestdagen een steuntje in de rug geven!

Misschien kijkt u ook wel weer nieuwsgierig uit naar uw kerstpakket, wat zal er dit jaar in zitten? Hulporganisatie Zending over Grenzen deelt ook kerstpakketten uit: kerstvoedselpakketten voor hen die onderaan de samenleving staan. Op deze manier ervaren deze mensen naast praktische hulp ook een blijk van meeleven. Vaak ondervinden zij nog dagelijks de gevolgen van de oorlog en hebben bijvoorbeeld moeite met het vinden van werk. Daarom ondersteunt hulporganisatie Zending over Grenzen hen met een gezinscoach. In 5 jaar helpt deze coach hen om hun toekomst op te bouwen door bijvoorbeeld te investeren in een zaag of zaden zodat zij zelf dingen kunnen maken, verbouwen en verkopen. Vóór de oorlog was de ouderenzorg in Bosnië goed geregeld, maar daar is nu weinig meer van terug te vinden. Daarom ontvangen ook de ouderen extra ondersteuning. In het ouderencentrum van de hulporganisatie krijgen zij een warme maaltijd aangeboden en hebben zo direct een contactmoment met andere ouderen. 

Kovilkja, nog dagelijks geraakt door de oorlog!

 

De oorlog staat nog op haar netvlies gebrand, maar de gevolgen ervan nog veel meer! Kovilkja verloor vier jaar geleden haar zoon doordat hij op een landmijn stapte, die na de oorlog niet was opgeruimd.

Als je haar aankijkt is het verdriet in haar ogen zichtbaar. Ook haar man heeft het er erg moeilijk mee. Deze oude mensen worden, nog steeds, verscheurd door verdriet vanwege het verlies van hun zoon. Maar niet alleen emotioneel heeft dit veel impact op het gezin. Ook praktisch gezien hebben zij nu een groot probleem: zij hebben geen familie meer en nu hebben zij niemand die voor hen kan zorgen! Hulporganisatie Zending over Grenzen trekt zich het lot van deze familie aan. Zij steunt het gezin in deze koude donkere dagen onder andere met brandhout. Doordat veel landmijnen na de oorlog nooit zijn opgeruimd is het levensgevaarlijk om zelf hout te sprokkelen! Gelukkig hoeven Kovilkja en haar man dankzij hulporganisatie Zending over Grenzen nu niet in de kou te zitten. Voor slechts €50 kunt u hen of andere ouderen een maand lang brandhout en warmte geven! 

Bekijk de huidige projecten

Ga