EO Metterdaad Navigatie overslaan Menu

Slavenhandel

Kinderen verkocht voor een schijntje

Onder valse beloften van scholing en een beter leven worden kinderen meegegeven aan handelaren. Help mee om deze kinderen te bevrijden.

Afgerond

Ghana afl.1

In een klein bootje vaart Arjan Lock het enorme Voltameer in Ghana over, samen met hulpverlener Stephen Ado. Ze zijn op zoek naar kindslaven.

Ghana afl.2

De slavenmeesters wonen op kleine eilandjes midden in het meer. Voor de jongens is er geen enkele mogelijkheid om aan de grillen van hun meesters te ontsnappen.

Ghana afl.3

Jaren van uitbuiting of een leven op straat hebben de jonge meiden achter de rug in de Ghanese hoofdstad Accra. Ze kunnen zelf niet ontsnappen aan hun ellendige werkelijkheid.

Bevrijding voor het leven

In een wereld vol armoede worden soms beslissingen genomen, waardoor jonge levens een dramatische wending krijgen. Ouders die verleid worden kinderen te verkopen of weg te geven, om andere monden te kunnen voeden. Jonge meisjes vertrekken naar de grote stad, maar vinden hun slaapplek onder een winkelportiek. Jongens worden weggegeven om voor een tientje per jaar hun leven op het spel zetten, door de netten van vissers los te maken op de bodem van het meer. Dit zijn niet zomaar een paar verzonnen voorbeelden, maar een gruwelijke realiteit in het Afrikaanse land, Ghana.

Reddingsacties zijn nodig om kinderen te bevrijden van deze uitbuiting, maar ook van een leven op straat. Een opleiding die hen hun onafhankelijkheid teruggeeft en de nodige nazorg, bieden vrijheid. Hulporganisatie Kerk in Actie zet zich hier keihard voor in. Maar het gaat om duizenden jonge mensen die nog niet ontsnapt zijn. Met uw steun kunnen we hen gaan helpen.

Ontsnapping wordt mogelijk

In de Ghanese hoofdstad Accra staat aan de rand van de sloppenwijk het Life Line Centre. Meisjes tussen de 14 - 19 jaar die uit allerlei uitzichtloze situaties komen, vinden hier een vrijheid en veiligheid. Onder hen zijn meiden die als kind door hun ouders verkocht zijn, maar ook die slachtoffer zijn van een gedwongen huwelijk of gevaarlijke vormen van kinderarbeid. Tien maanden lang worden ze in het centrum opgevangen en leren ze in hun eigen kracht te staan. Ze krijgen hier de mogelijkheid om een vak te leren wat ze leuk vinden, zoals naaister, kapster e.d.. Door begeleiding van de familie en coaching bij het opstarten van een eigen bedrijfje is de kans dat de meiden in dezelfde situatie terecht komen erg klein.

Ruim 49.000 kinderen werken in de visindustrie rondom het Voltameer in Ghana. 21.000 van hen doen gedwongen gevaarlijk werk. Gelukkig worden er reddingsacties per boot uitgevoerd. Na maandenlang vooronderzoek kunnen veel van deze jonge jongens worden bevrijd van hun slavenleven. Ze krijgen dan psychologische begeleiding na alles wat ze op de boot meegemaakt hebben en scholing. Bij hun terugkeer naar huis wordt gekeken of het veilig is en de jongens moeten verplicht naar school. De ouders of verzorgers krijgen de kans om vaktrainingen te volgen en zo hun inkomen te verbeteren. Hierdoor kan de noodzaak voor kinderarbeid en handel weg worden genomen. 

 

46 miljoen slaven

Moderne slavernij

Wereldwijd zijn er meer dan 46 miljoen slaven, dat zijn er meer dan ooit in de geschiedenis. In de Ghanese wet worden kinderen beschermd tegen alle vormen van misbruik en verwaarlozing. Toch lijkt ook hier de weg vrij voor mensenhandelaren. Het lijkt de overheid namelijk te ontbreken aan daadkracht om de wet te handhaven. Daarmee wordt een verkeerd signaal afgegeven, namelijk dat het risico om hiervoor gestraft te worden erg klein is. 

Bekijk de huidige projecten

Ga