EO Metterdaad Navigatie overslaan Menu

Kinderen en ouderen in Moldavië

Help de zwaksten in de samenleving

EO Metterdaad helpt kinderen met verhoogde kans op schooluitval, zodat ze minder makkelijk in mensenhandel terecht komen en ouderen die geen ondersteuning krijgen.

Afgerond

Huis met landbouwgrond in Moldavië

Moldavië 1

Bekijk het verhaal van Joanna

Herman Wegter interviewt een oude Moldavische vrouw

Moldavië 2

Bekijk het verhaal van Lisa

Mensen lopen over de zandwegen, links een truck

Moldavië 3

Bekijk het verhaal van Tania.

Hulp voor de zwaksten Moldavië

Stichting Hart voor Moldavië biedt samen met lokale partner Bethania hulp aan kinderen, jongeren, meisjes uit internaten en ouderen in Moldavië. Dit zijn de zwaksten uit de samenleving, zij hebben extra hulp en ondersteuning nodig. De kinderen, jongeren en meisjes hebben kans om in de mensenhandel terecht te komen en de ouderen kunnen niet voor hun eigen eten zorgen. Bathania, opgezet door Sam Zwagerman en zijn vrouw Rodica, zet zich hiervoor in.

Bekijk afleveringen

Oude en nieuwe situatie

Herman Wegter spreekt met Moldaviërs

Oude situatie

  • Late en koude maaltijden voor ouderen
  • Onafgemaakte verdieping voor het Christian Community Center
Moldavische vrouw

Nieuwe situatie

  • Eigen busje voor project Meals on Wheels
  • Verdieping afgebouwd

Opbrengsten: € 142.512,35

EO Metterdaad steunt Hart voor Moldavië die samen met lokale partner Bethania de kinderen en ouderen in de samenleving ondersteunt. Vanuit het Christian Community Center worden diverse activiteiten georganiseerd. Zo zijn er de zomerkampen, de naschoolse opvang en de kinderdag op 1 juni. Kinderen die in internaten wonen worden ondergebracht bij pleeggezinnen. Deze pleeggezinnen worden financieel ondersteund en daarnaast worden conferenties georganiseerd voor hen waar informatie en tips worden uitgewisseld. Deze activiteiten worden voornamelijk georganiseerd voor jongeren die een verhoogde kans hebben op schooluitval en hierdoor gemakkelijk in mensenhandel terecht kunnen komen. Om deze activiteiten te organiseren is er meer ruimte nodig en daarom is gestart met het bouwen van een verdieping op het Christian Community Center.

In het Transition Home worden groepen van acht meisjes uit internaten in drie jaar getraind om zelfstandig te kunnen leven. Zonder deze begeleiding lopen de meiden een groot risico om in de vrouwenhandel terecht te komen. Naast deze projecten voor kinderen en jongeren is er ook een ouderenproject: een Day Care Centre voor ouderen. Vanuit dit centrum wordt het project Meals on Wheels gerund. Dagelijks krijgen 20 ouderen een warme maaltijd aan huis. Momenteel worden deze maaltijden rondgebracht door gebruik te maken van vervoer van mensen uit de kerk en omgeving. Alleen worden daardoor de maaltijden soms veel te laat en koud afgeleverd. Bathania wil dit project verbeteren en mogelijk uitbreiden door de mogelijkheden van een eigen busje.

 

Persoonlijk verhaal Lisa

Verhaal LisaLisa is ruim tachtig jaar. Haar rug is zo krom gegroeid dat ze alleen nog maar naar haar voeten kan kijken. Sam Zwagerman, van Hart voor Moldavië, brengt tafeltje-dekje maaltijden rond bij zulke ouderen in Moldavië. Lisa werd afgelopen winter gevonden, meer dood dan levend. Lisa lag toen al drie dagen op de ijskoude grond. In de winter wordt het hier steenkoud, met tempraturen tot -30 graden onder nul.  De maaltijden die Sam Zwagerman rond brengt, houden Lisa letterlijk in leven.

Andere EO-Metterdaad projecten

Lopende projecten Afgeronde projecten

Steun soortgelijke projecten

Lees meer