brandimage logo Navigatie overslaan Menu

Afgerond

Kinderopvang

3 miljoen kinderen zonder ouders

Gertenjillvanleeuwen

Veel kinderen in Oeganda om verschillende redenen geen oudersmeerom voor hen te zorgen. Naast 3 miljoenen weeskinderen worden er veel baby's en kleine kinderen te vondeling gelegd of in ziekenhuizen achtergelaten. Stichting Nasafi Welfare Home ontfermt zich over deze kinderen.De stichting is een kleinschalig christelijke crisisopvang voor kinderen tot 5 jaar. Jacky, de maatschappelijk werkster, werkt elke dag met deze kinderen in Oeganda. Gert en Jill van Leeuwen coördineren dit project vanuit Nederland.Als een kind door ziekenhuizen, de politie of andere hulporganisaties bij Nasafi wordt gebracht, krijgt het een medische controle en wordt gelijk de zoektocht gestart naar de ouders en familieleden in samenwerking met de Oegandese overheid.

Meestal lukt het vinden van familieleden. Veel ouders laten hun kind achter omdat ze financieel geen mogelijkheid meer zien om hun kind te onderhouden. Als dit het geval is, wordt er met andere hulporganisaties gekeken of de ouders geholpen kunnen worden met het vinden naar werk of het starten van een bedrijfje.

'Kans op een thuis'

Nafasi Welfare Home betekent ' Kans op een thuis' . De kinderen blijven gemiddeld 8 maanden bij de stichting. In de tussentijd wordt er gezocht naar een nieuw thuis.

Als de ouders niet meer in beeld zijn, door overlijden of gevangenisstaaf, wordt het kind teruggeplaatst bij familie. Als dit niet mogelijk is, wordt er een Oegandees pleeggezin gezocht. Als laatste mogelijkheid komt het kind aanmerking voor adoptie, maar mag alleen geadopteerd worden door een gezin uit Oeganda.

Steun soortgelijke projecten

Lees meer