EO Metterdaad Navigatie overslaan Menu

Kindsoldaten in Soedan.

Help de kindsoldaten kind te worden!

Vele duizenden kindsoldaten zijn getraumatiseerd, hebben ouders verloren en hebben een onderwijsachterstand. Zonder uw hulp hebben ze geen enkel toekomstperspectief.

Afgerond

Soedanese jongeren staan in het bos

Soedan afl. 1

ex-kindsoldaat James: ‘Ons hele huis werd kort en klein geslagen. Al onze spullen werden gestolen. En ik werd meegesleurd, de jungle in.’

Soedanese kinderen staan onder een boom

Soedan afl. 2

Betty is 13 jaar als ze door mannen wordt ontvoerd. Ze moet maanden door de jungle lopen. Zwaar werk, veel lopen en verkrachtingen volgen.. Ze is ontsnapt en Betty is nu een 16-jarige moeder.

Soedanese vrouw heeft een rieten mand vast

Soedan afl. 3

De hulporganisatie SLDA zorgt dat Mogga bij een gastgezin komt. Zij konden na lange tijd zijn vertrouwen winnen. Mogga is nu 15, maar lijkt 30 door alles wat hij heeft meegemaakt.

Kindsoldaten in Soedan


Jarenlang woedde in Soedan een burgeroorlog. Vanuit Ugandaheeft een rebellenleger huisgehouden. Duizenden kinderen zijn ontvoerd en ingezet als kindsoldaat. Nog steeds worden ontzettend veel kinderen vermist.

Om de vele honderden kindsoldaten terug te krijgen naar het normale leven, is er hulp nodig. Hulp om ze helpen te ontsnappen en hulp om ze op te vangen. Deze kinderen hebben traumatische ervaringen, hebben ouders verloren, een onderwijsachterstand opgelopen of kunnen hun ouderlijk huis niet meer vinden
Zonder hulp hebben deze kinderen geen enkel toekomstperspectief.

 

Bekijk afleveringen

Oude en nieuwe situatie

Soedanees kamp van bovenaf

Oude situatie

  • Kindsoldaten die zoek zijn
  • Kinderen met trauma's
  • Onbewustheid van goede opvoeding
  • Onderwijsachterstand bij kinderen en volwassenen
  • Een verwoest land
Soedanese mannen aan het werk

Nieuwe situatie

  • Voorlichting/bewustwording aan leiders en sleutelfiguren
  • 150 meisjes getraind in o.a. het aanleggen van groentetuinen om zelfstandig te worden
  • Opzetten van kinderclubs en jeugdcentra
  • Directe hulp aan voormalige kindsoldaten

Opbrengst voor dit project: €115.413,13

Wat steunen wij?
Metterdaad steunt organisaties die in Soedan zich inzetten voor kinderen met een traumatisch verleden. ICCO/Kerk in Aktie helpt en ondersteunt met directe hulp in het gebied. Door hun werk krijgen kinderen als James (zie verhaal hieronder) hun leven weer op de rit. Zo bouwen we aan een duurzaam bestaan voor vele generaties Soedanesen.

Wat doen we met uw geld?
Met uw donaties wordt er gewerkt aan het terugkrijgen en opvangen van de kindsoldaten in Soedan. Deze kinderen verdienen net als alle kinderen een veilig bestaan en een warm huis. 
Daarnaast wordt er gebouwd aan een veilige omgeving. Voorlichting aan leiders, training in landbouw en oprichting van jeugdclubs en jeugdcentra.

 

Persoonlijk verhaal: James

James

Op 9 juli 2011 is Zuid Soedan een zelfstandige staat geworden. Het 194e land ter wereld. Na vele jaren geterroriseerd en geplunderd te zijn door de centrale regering was het eindelijk zover. Het overwegend Christelijk Zuid Soedan heeft zich afgescheiden van het voornamelijk Islamitisch Noorden. Weken hebben ze feest gevierd. Nu staan de inwoners van de jongste natie voor de grote uitdaging om het verwoeste land weer op te bouwen.Kindsoldaten buit gemaakt.
Jarenlang woedde er een burgeroorlog. Vanuit Uganda heeft de LRA, een rebellenleger, huisgehouden. Duizenden kinderen zijn ontvoerd en ingezet als kindsoldaat. Nog steeds worden onnoemelijk veel kinderen vermist. Zo nu en dan lukt het een aantal kinderen om te ontsnappen. Zo ook James. Hij was 12 toen hij werd gepakt. Hij vertelt: 'Ons hele huis werd kort en klein geslagen. Al onze spullen werden gestolen. En ik werd meegesleurd, de jungle in.'


Vluchten van zwaar werk.
James wordt geslagen en moet zwaar werk doen. Het ergste was dat hij gedwongen wordt om te stelen en te moorden voor de rebellen. Hij heeft geen keuze, het is moorden of vermoord worden. Nu is hij terug en woont bij zijn broer. Hij wordt opgevangen door de SLDA een lokale hulporganisatie, die ondersteunt wordt door ICCO/Kerk in Aktie. Dat is hard nodig, want alleen zal hij zijn leven niet zo maar weer op de rit krijgen. Zij geven hem psychische hulp en een opleiding. Het is nog een lange weg voordat James vrij is van deze mensonterende ervaring in de bush.

Andere EO-Metterdaad projecten

Lopende projecten Afgeronde projecten

Steun soortgelijke projecten

Lees meer