EO Metterdaad Navigatie overslaan Menu

Luchthulp Zuid-Soedan

Grote behoefte aan hulpmiddelen in vluchtelingenkampen.

Rebellenlegers maken vervoer over land onmogelijk. Help mee en steun Metterdaad en MAF om goederen veilig af te leveren.

Afgerond

Zuid-Soedan Afl.1 2015

Hella van der Wijst is in Zuid-Soedan. Al twee jaar woedt hier een burgeroorlog en zijn inmiddels bijna twee miljoen mensen op de vlucht.

Zuid-Soedan Afl.2 2015

Hella is naar Zuid-Soedan gereisd. Hier vliegt ze mee met een MAF-piloot en ziet met eigen ogen hoe belangrijk het werk daar is.

Zuid-Soedan Afl.3 2015

Het vliegtuig vliegt, vol speciaal krachtvoedsel voor ondervoede kinderen, naar een ondervoedingskliniek van hulporganisatie TEAR.

Het geluid van voedsel in Zuid-Soedan

In haar gedachten hoort Amina nog het geschreeuw van haar dorpsgenoten tijdens de bombardementen op haar dorp. In een fractie van een seconde heeft ze haar kinderen gegrepen en is ze gaan rennen. Ze heeft niets mee kunnen nemen, zelfs geen water. Als ze na dagen zwervend door de bush eindelijk het vluchtelingenkamp bereikt, is haar jongste kindje overleden: de tocht was te zwaar.

In het vluchtelingenkamp is het veilig maar voedsel en medicijnen zijn schaars. Hulpverleners werken met man en macht om iedereen de broodnodige zorg te geven, maar door de constante gevechten durft geen landvoertuig het vluchtelingkamp te bevoorraden. Dan klinkt in de verte het geronk van een vliegtuig, Amina veert op. Ze rent, met een aantal kampgenoten, naar de landingsbaan om de piloot te onthalen. Het vliegtuig zit vol met voedsel en medicijnen. Hulporganisatie MAF vervoert de hulpgoederen voor meer dan 100 hulporganisaties in Zuid-Soedan.

 

De piloten

Piloten

Samen met hun Zuid-Soedanese collega's vliegen ook twee Nederlandse piloten af en aan tussen de hoofdstad en de vluchtelingenkampen. Mogen we u voorstellen aan:

Arjan Paas
Na een avontuur bij de Aboriginals in Australië verhuisde hij met zijn gezin naar het gevaarlijke Zuid-Soedan. Benieuwd naar zijn ervaringen?

> Meer over piloot Arjan

 

Reinier Kwantes
Twaalf jaar lang doet hij waar de meeste jongens alleen van kunnen dromen: vliegen als F-16 piloot. Toch geeft hij zin succesvolle carièrre op om te gaan vliegen voor de MAF. Waarom?

> Meer over piloot Reinier

 

Wat doen ze?

Bovenkant

4,6 miljoen mensen voedseltekort

In Zuid-Soedan hebben op dit moment 4,6 miljoen mensen een ernstig voedseltekort. Vanwege de burgeroorlog zijn nu al 1,7 miljoen mensen verdreven uit hun woonplaats. In de veiligere vluchtelingenkampen zijn verschillende organisaties actief om iedereen de broodnodige voorzieningen te geven. De vliegtuigen van de MAF zijn een onmisbare schakel in het bevoorraden van de vluchtelingenkampen. Er is zelfs zoveel vraag naar de vluchten dat ze 75% van de aanvragen moeten afwijzen.
 

Hulp voor afgelegen gebieden

EO-Metterdaad wil graag helpen om het programma in Zuid-Soedan uit te breiden. Met uw steun kunnen we de vluchten voor drie christelijke hulporganisaties voor onze rekening nemen. Dit zijn Medair, Tear en Christian Mission Aid die in afgelegen gebieden o.a. medische zorg verlenen en levens redden van ernstig ondervoedde kinderen.

> Meer 'MAF in Zuid-Soedan'

 

 

Alle EO-Metterdaad projecten

Lopende projecten Afgeronde projecten

Geef voor MAF-werk in Zuid-Soedan

Doneer nu