EO Metterdaad Navigatie overslaan Menu

Toekomst
voor Malawi

Help om kinderen in Malawi een betere toekomst te geven

Geef voor kinderbescherming, voorlichting en onderwijs.

Afgerond

Kindhuwelijken

In een van de allerarmste landen ter wereld is een meisje uithuwelijken weer een mond minder om te voeden en bovendien staat er een bruidsschat in de vorm van vee tegenover. (25 minuten)

Rachel licht voor

De jonge sociaal werker Rachel Singini zet haar helm op, trapt haar motor aan en scheurt over het platteland van Malawi naar de meest afgelegen dorpjes. Daar geeft ze jonge meisjes voorlichting over de gevaren van kindhuwelijken. (10 minuten)

Kleuteronderwijs

Kleuterjuf Naomi Banda uit Malawi droomt ervan dat een van haar kindertjes ooit president zal worden. Zover is het nog lang niet: vooralsnog zitten ze vaak genoeg met lege magen hun tafels te stampen. (25 minuten)

Een hoopvolle toekomst voor kinderen in Malawi

Metterdaad volgt drie inspirerende vrouwen in Malawi. Zij zetten zich met hart en ziel in voor een betere toekomst voor de nieuwe generatie. Elk op hun eigen manier: door kindhuwelijken tegen te gaan, door peuteronderwijs en door aids-preventie.

Het is bij wet verboden, maar toch is in Malawi 1 op de 5 tienermeisjes getrouwd. Sociaal werker Rachel Singini doorkruist op haar motor het platteland om jonge meiden hiervoor te behoeden.

Kleuterjuf Naomi Banda droomt dat een van haar kindertjes ooit president zal worden. Zo ver is het nog lang niet: vooralsnog zitten ze vaak genoeg met lege magen hun tafels te stampen.

Oreen Phiri heeft HIV. Vroeger werd zie hierom uitgescholden en zongen mensen ‘jij bent al dood’ tegen haar. Nu begeleidt ze als ‘moederbuddy’ moeders die ook besmet zijn.

Geef voor kinderbescherming, onderwijs en voorlichting in Malawi.

Achtergrond informatie Doneren
Malawi Content banner hutjes.jpg

In 7 jaar een dorp veranderen

 

Een interview met Andries Schuttinga - directeur van hulporganisatie Red een Kind - over hoopvolle initiatieven van vrouwen in Malawi. Sterke vrouwen die een geweldig rolmodel zijn als moeder-buddy, kleuterjuf of sociaal werker.

Kindhuwelijken voorkomen & Onderwijs voor meisjes in Malawi

Rachel helpt in Malawi

“Jonge meisjes worden hier voor vee verhandeld”

Het is bij wet verboden, maar toch is in Malawi 1 op de 5 tienermeisjes getrouwd. Sociaal werker Rachel Singini doorkruist op haar motor het platteland om jonge meiden hiervoor te behoeden.

Het is verboden, maar gebeurt toch. Hoe kan dat?

Malawi is een van de armste landen ter wereld. Daardoor zijn gezinnen vaak blij dat ze, na uithuwelijking, een mond minder te voeden hebben. Daar komt bij dat het gezin voor deze meisjes een bruidsschat krijgt in de vorm van vee. Ook dit is meer dan welkom. “Het gevolg is dat meisjes vaak al gedwongen worden uitgehuwelijkt terwijl ze nog maar veertien, vijftien jaar zijn” vertelt Rachel in de uitzending. “Ze krijgen ook al vroeg kinderen, terwijl ze zelf nog kind zijn.” Zeker op het platteland ontbreekt het de overheid aan middelen om de wet op kindhuwelijken goed te handhaven. Getrouwde meisjes stoppen ook met school en hebben zo bijna geen kans op voldoende inkomen.

Hoe probeert Rachel deze kindhuwelijken te voorkomen?

Ze zet haar helm op, trapt haar motor aan en rijdt het platteland over om in de kleinste dorpjes meisjes voorlichting te geven. Ze zingt teksten als ‘scholing is goed, m’n lieve meiden’ met hen. En ze deelt haar eigen levensverhaal. Want ook Rachel zelf stond voor de verleiding om te trouwen en te stoppen met school. Ze zwichtte niet en is voor deze meisjes nu een inspirerend voorbeeld.

Rachel wil graag nog veel meer meisjes in Malawi bereiken en voorkomen dat zij als kind worden uitgehuwelijkt.

 


02b Naomi Malawi Thumbnail.jpg

"Oit wordt één van deze kinderen president." Lees >

03a Oreen Malawi Thumbnail.jpg

Ze noemden haar ‘de wandelende dode’. Lees het verhaal van Oreen >

Geef voor voorlichting en onderwijs

Doneren