EO Metterdaad Navigatie overslaan Menu

Afgerond

De wandelende dode

“Jij bent al dood”, zongen ze tegen Oreen uit Malawi

Moederbuddy Oreen in MalawiOreen Phiri uit Malawi heeft HIV. Vroeger werd zie hierom uitgescholden en zongen mensen ‘jij bent al dood’ tegen haar. Nu begeleidt ze als ‘moederbuddy’ moeders die ook besmet zijn.

Hoe wist Oreen die negativiteit rond haar ziekte te doorbreken?

Ze koos er bewust voor om als enige vrouw in het dorp er voor uit te komen dat ze besmet was. Dat leverde in het begin dus veel negatieve reacties op, omdat er een taboe heerst op HIV. Toen mensen ontdekten dat Oreen toch bleef leven, omdat ze goed haar medicijnen slikte, kwam er een kentering op gang. Andere HIV-patiënten durfden open naar haar te worden over hun ziekte. Hieruit groeide Oreen in de rol die ze nu heeft, die van ‘moederbuddy’.

Wat houdt dat ‘moederbuddy’ zijn precies in?

Ze bezoekt de moeders met HIV in het dorp regelmatig om te zien hoe het met ze gaat. Ziet er op toe dat ze hun medicijnen gebruiken en wijst hen op het belang van periodieke controle van hun baby’s. Het werk van Oreen heeft veel impact: dankzij haar openheid en het doorbreken van de schaamte zijn honderden mensen medicijnen voor hun ziekte gaan gebruiken. En dus indirect van de dood gered. Nu wil Oreen en haar collega’s HIV definitief een halt toeroepen in Malalwi. Zoals ze zelf zegt: “Ouders kunnen HIV hebben, maar hun kinderen kunnen toch gezond opgroeien.”

U kunt Oreen en de andere moederbuddy’s helpen om de strijden tegen HIV te winnen.

Geef voor aids-voorlichting in Malawi

Doneren