EO Metterdaad Navigatie overslaan Menu

Afgerond

Metterdaad in Malawi

Maak kennis met powervrouwen Rachel, Naomi en Oreen

Aids het land uit, geen kindhuwelijken meer en een straatarm kind dat president wordt: deze drie powervrouwen uit Malawi geloven tegen de klippen op dat het kán. Samen hebben Rachel, Naomi en Oreen honderden levens voorgoed veranderd.

Een rolmodel voor tienermeiden 

Rolmodel RachelRachel Singini, sociaal werker: “Ik ben een echte motormuis. Iedere dag rij ik urenlang van de stad naar het platteland, maar ik doe het graag. Want ik ontmoet daar meisjes voor wie ik een rolmodel wil zijn. Meisjes die vaak al jong worden uitgehuwelijkt. In arme gezinnen is voor ouders de koe die ze voor hun dochter krijgen, belangrijker dan haar geluk. Want er moeten monden gevoed worden. Om aan de armoede te ontsnappen, kiezen veel meisjes ervoor om te trouwen met de eerste de beste man die hen een beter leven belooft. Vaak wordt de situatie alleen maar erger. Ook ik belandde zelf bijna in zo’n kind-huwelijk. Maar ik koos ervoor om mijn school af te maken, ook al was dat moeilijk. Soms liep ik op blote voeten over het plein en werd ik uitgelachen omdat ik zo arm was. Nu laat ik juist aan dát soort meisjes zien dat je met een opleiding van een hele ándere toekomst kunt dromen. Kijk maar, ik rij hier op mijn motor, heb een inkomen en ben getrouwd uit liefde. Dat wil ik hen meegeven.”

Kleuterjuf Naomi gelooft dat de toekomst van kinderen afhangt

Kleuterjuf Naomi in MalawiNaomi Banda, kleuterjuf: “Mijn klaslokaal heeft geen stoelen, geen schoolbord en nauwelijks speelgoed. Toch komen er elke morgen heel veel kinderen uit de hele omgeving naar toe. Want het is belangrijk om ook de kleuters voor te bereiden op de lagere school. Zodat ze straks makkelijker kunnen leren en hun motoriek ontwikkelen. Ik ben er elke dag en ook al krijg ik er niets voor betaald, ik doe dit vanuit mijn hart. Omdat ik geloof dat de toekomst van ons land van deze generatie kinderen afhangt. Misschien zit de volgende president wel in mijn klas. De kinderen komen uit de allerarmste families, die hebben thuis ook niets. Moeders zijn blij met de kleuterschool. Niet alleen om dat hun kinderen dan wat leren, maar vooral ook omdat ze dan hun handen vrij hebben om op het land te werken, of spullen te verkopen op de markt. Zelf zou ik dat eigenlijk ook moeten doen, nu werkt mijn man alleen op het land. Soms voel ik mij schuldig, want ik heb zelf ook twee kleintjes en die moeten ook genoeg te eten krijgen. Maar ik geloof in de toekomst van alle kinderen in het dorp. En mijn toekomst is in Gods hand. Hij zal wel voor de rest zorgen.”

Oreen legt uit: "AIDS is niet het einde"

Moederbuddy Oreen‘Moederbuddy Oreen Phiri: “Ze noemden mij de ‘wandelende dode’. “Jij bent al dood, je telt niet mee”, zongen de mensen mij na. Het was taboe om te zeggen dat je aids hebt opgelopen. Toen mijn man overleed, liet ik mij testen en inderdaad ik bleek besmet. Maar de dokters vertelden dat dat geen doodvonnis hoeft te zijn, als je goed je medicijnen slikt. Zelfs vrouwen die zwanger zijn kunnen dan een HIV-vrij kindje krijgen. Ik besloot dat iedereen dit moest horen. Dus in kerken, op dorpspleinen en bijeenkomsten vertelde ik dit verhaal: aids hoeft niet het einde te zijn. In het begin scholden mensen mij uit. Maar toen ik maar niet doodging, werden ze nieuwsgierig en lieten zich tóch testen. Hierdoor zijn er honderden levens gered. Dagelijks ga ik langs bij zwangere vrouwen met HIV en motiveer hen om goed hun medicijnen te gebruiken. Nu worden er allemaal gezonde kinderen geboren! Ik geloof dat HIV gestopt kan worden. Dat is mijn missie. Ik ben ervan overtuigd dat over een paar jaar Malawi aidsvrij kan zijn.”

Steun het werk van Rachel, Naomi en Oreen

Geef voor een betere toekomst

Doneren