EO Metterdaad Navigatie overslaan Menu

Oeganda


Meisjesbesnijdenis: een gevaarlijke traditie! 

Complicaties tijdens de bevalling, besmetting met hiv-aids door niet-steriele messen. Deze traditie kan zelfs leiden tot doodbloeden... Help deze meisjes nu!

Afgerond

Oeganda afl.1

De Pokot, een stam in Oeganda, leeft volgens oude tradities en gebruiken. Een van die gebruiken is meisjesbesnijdenis...

Oeganda afl.2

Meisjesbesnijdenis zorgt voor groot gezondheidsrisico vanwege bloedingen en infecties, maar ook later zorgt dit voor problemen!

Oeganda afl. 3

Rebecca leerde van haar moeder hoe je meisjes moet besnijden. Zij weet als de beste wat de gevolgen zijn: haar dochter is doodgebloed!

"Een onbesneden meisje is een lafaard!"

Alice laat het scherpe mes door haar gerimpelde handen glijden. "Ik heb al mijn dochters zelf besneden, want ik wilde niet dat ze gepest zouden worden. Het is ontzettend pijnlijk, maar als meisje weet je dat je hier een keer doorheen moet." De traditie is diepgeworteld in de cultuur van de Pokot, een nomaden stam in het Noordoosten van Oeganda, en is bijzonder gevaarlijk. Door het gebruik van traditionele, niet-steriele messen kan een meisje gemakkelijk infecties of hiv-aids oplopen en zelfs doodbloeden. De wond wordt nauwelijks verzorgd waardoor verklevingen en littekenweefsel ontstaan. Dat leidt tot ernstige complicaties bij een bevalling. Alice: "Mijn oudste dochter stierf bij de bevalling van haar eerste kind. Ik was erbij en dacht alleen maar: ik heb mijn eigen dochter vermoord want ik heb haar besneden. Ik wil nooit meer iets met besnijdenissen te maken hebben."

Steeds meer vrouwen en zelfs mannen uit de Pokot stam durven op te staan tegen meisjesbesnijdenis en tientallen meisjes zijn al op de vlucht geslagen. Metterdaad wil hen ondersteunen, want dit moet stoppen! Strijdt ook mee!

Pokot, een volk gebonden aan tradities

Abraham, een échte man!

Abraham is één van de weinige mannen binnen de Pokot, die strijdt voor beëindiging van meisjesbesnijdenis. Abraham: "De mannen zijn vaak lang van huis en om te voorkomen dat de vrouwen vreemdgaan, besnijden ze haar. Besnijdenis neemt namelijk haar lustgevoelens weg".

Hij heeft bewust gekozen voor een vrouw die niet besneden is. Het gevolg hiervan is dat hij door zijn vader en vrienden geïsoleerd wordt. Hij heeft de traditie niet gehouden en dat vergeven zij hem niet. Toch strijdt hij door! Samen met hulporganisatie ZOA vertelt hij in de dorpjes van de Pokot over de gevolgen en risico's van meisjesbesnijdenis. Abraham: " Meisjesbesnijdenissen zijn niet meer van deze tijd, we moeten hiermee stoppen!"

Wie zijn de Pokot?

 

De Pokot is een semi-nomaden volk dat leeft in Kenia en Oeganda. Zij hebben een zeer traditionele levenswijze en doordat zij hun eigen taal hebben, krijgen zij weinig en lastig contact met andere stammen.

De rolverdeling tussen man en vrouw is strikt. Mannen zijn de baas, vrouwen worden gezien als bezit en moeten het werk rondom het huis doen. Deze onderdrukking van de vrouwen is één van de oorzaken dat de traditie zo makkelijk stand houdt. De Pokot leven voornamelijk van hun vee. De bruidsschat, in de vorm van koeien, is dan ook een belangrijke inkomstenbron. Dit zorgt ervoor dat meisjes op zeer jonge leeftijd worden uitgehuwelijkt en een besneden meisje levert meer koeien op.

Samen tegen onrecht

ZOA verbant meisjesbesnijdenis

Ook in Oeganda is meisjesbesnijdenis verboden. Maar doordat  slecht een enkeling binnen de Pokot Engels kan, kennen zij de wet niet en wordt deze niet nageleefd. Daarom is ZOA een campagne gestart tegen meisjesbesnijdenis. Ze bieden de meisjes onderwijs en daardoor daalt de kans dat de meisjes besneden worden. Verder worden de ouders gewezen op de (juridische) gevolgen van het overtreden van deze wet. De helden die opstaan tegen besnijdenissen en hierdoor hun inkomen verliezen, worden ondersteund door ZOA. De positie van vrouwen krijgt aandacht, zodat hun rechten verbeteren. En tot slot wordt het opvangcentrum voor de gevluchte meisjes steeds verder uitgebreid om de meisjes van onderdak en onderwijs te voorzien. Het goede werk van ZOA heeft veel op gang gebracht, maar we zijn er nog niet.

Bekijk de huidige projecten

Ga