EO Metterdaad Navigatie overslaan Menu

MISBRUIK BOLIVIA

Kinderbescherming kan probleem niet aan

70 procent van vrouwen is slachtoffer van geweld of misbruik. Hulporganisatie Tear vangt zwaar getraumatiseerde meisjes op en begeleidt hen.

Afgerond

Boliviaans meisje vertelt wat er met haar is gebeurd

Bolivia Afl. 1

Anne-Mar ontmoet Erika. Ze werd op straat verkracht door twee mannen. In het opvanghuis van Tear werd ze liefdevol ontvangen.

EO presentatrice Anne-Mar ontmoet Bolivianen

Bolivia Afl. 2

Anne-Mar ontmoet Justina. Nadat ze werd misbruikt en zwanger raakte is ze samen met haar baby opgevangen het opvanghuis van Tear.

Anne-Mar zingt en lacht met Boliviaanse kindertjes

Bolivia Afl. 3

Anne-Mar is in Cochabamba. Veel kinderen leven hier op straat. Stichting Tear heeft een preventiehuis om het zwerven te voorkomen.

Hulp aan kwetsbare meiden in Bolivia!

In de Boliviaanse stad Cochabamba is seksueel misbruik en mishandeling een enorm probleem. Volgens hulporganisatie Tear is 70 procent van de vrouwen ooit misbruikt of mishandeld. Meisjes lopen niet alleen op straat het gevaar misbruikt te worden, maar ook thuis. Veel jonge meiden zijn daarom hun huis uit gevlucht. Op straat belanden ze in een harde wereld vol geweld. In de stad leven honderden kinderen op straat. Veel van hen zijn aangesloten bij bendes en leven in donkere riolen onder de grond. De meesten zwaar verslaafd aan het snuiven van lijm. Als ze eenmaal op de straat leven is er bijna geen weg meer terug.

Daarom heeft hulporganisatie Tear een preventiecentrum opgericht om te voorkomen dat jongeren op straat belanden. Veel kinderen hangen overdag al rond in de stad. Bij gebrek aan een stabiel thuis is de stap naar een leven op straat zo gemaakt. Door de kinderen overdag een alternatief te bieden en hen te onderwijzen, wordt hun kans op een goede toekomst vele malen groter.

Ook heeft Tear in deze stad een opvanghuis voor meisjes die misbruikt zijn. De meest getraumatiseerde meiden worden door de Sociale Dienst van Bolivia hierheen verwezen. Zo kwam ook de verlegen Montserrat in het huis. De politie betrapte haar vader op heterdaad toen hij haar misbruikte. In het opvanghuis worden meiden als Montserrat liefdevol ontvangen. Het is een veilige plek waar ze onder begeleiding van een psycholoog hun trauma's kunnen verwerken.

Bekijk uitzendingen Actie Trinity

Oude situatie & wat is er nodig

Op de straat in Bolivia
  • Te weinig professionele hulp voor meiden die misbruikt zijn
  • Veel kinderen belanden op straat
Twee knuffelende vrouwen
  • Meiden kunnen een jaar lang in veilige omgeving herstellen van trauma
  • Kinderen blijven door preventiecentrum van de straat en worden weerbaarder

Voorkom dat kinderen op straat belanden

Volgens Unicef vind je in Bolivia nog geen respect voor kinderen. Bijna de helft van de samenleving is onder de achttien, en voor de meerderheid van hen geld dat ze het risico lopen mishandeld te worden. Ze worden als object gezien, als eigendom van hun ouders. Dat betekend dat geweld veel in thuissituaties voorkomt. De laatste jaren is het misbruik enorm toegenomen. Als gevolg daarvan leven in Cochabamba honderden kinderen op straat.

Met uw donatie steunen we twee projecten van hulporganisatie Tear. In het preventiecentrum van Tear worden kinderen in de leeftijd van 8 tot 16 jaar overdag opgevangen om te voorkomen dat ze rondhangen in de stad. Dan is de kans namelijk groot dat ze meegezogen worden in het straatleven. In het preventiecentrum komen op dit moment 41 kinderen, voornamelijk meisjes. Ze leren spelenderwijs over het stellen van grenzen en wat normaal is in de omgang met elkaar. Ook krijgen ze les in zelfverdediging en leren ze hoe belangrijk het is om hun school af te maken en een opleiding te volgen. Het centrum biedt zo een aantrekkelijk alternatief tegen de aantrekkingskracht van de straat.

In samenwerking met een plaatselijke kerk probeert TEAR ook de jongeren die al op straat leven te helpen.

 

Traumaverwerking voor misbruikte meisjes:

In het opvanghuis krijgen de meiden dagelijks les over uiteenlopende onderwerpen die hen voorbereiden op een veilig en zelfstandig leven in de maatschappij. Ze leren o.a. koken, hun eigen kleding maken en volgen weerbaarheidstraining. Waar mogelijk wordt er gewerkt aan herstel van de relatie met hun ouders. Ook wordt er een plek gezocht bij familieleden waar ze na dit jaar kunnen wonen. TEAR begeleidt de meiden ook bij het aanspannen van een rechtszaak tegen de dader. De medewerkers werken vanuit een christelijke levensovertuiging en proberen de meiden mee te geven dat God onvoorwaardelijk van hen houdt.

Met 20 euro kan een kind een week lang naar het preventiecentrum.

Met 250 euro kan een tienermeisje een maand lang worden opgevangen.

Voor 10 euro kan er een activiteit (bijvoorbeeld een naaiworkshop) worden gegeven.

 

 

 

 

 

Persoonlijk verhaal: Juanita

Persoonlijk Bolivia Juanita

Juanita is een jonge vrouw van 18 jaar. Ze heeft in het huis van Mosoj Yan gewoond en is speciaal voor ons vandaag daar weer naar toe gekomen. Juanita vertelt ons haar verhaal; droevig, maar ook hoopvol. Ze vertelt terwijl ze tegelijkertijd huilt over de dingen die er gebeurd zijn in de afgelopen jaren.

Als jong meisje werd ze lange tijd misbruikt en in deze periode belandde ze op straat in Cochabamba. Ze vond verschillende baantjes, en ze vertelt dat ze daar slecht betaald kreeg. Ze was nog maar 14 jaar toen ze op straat woonde en probeerde te overleven.

Na een periode op straat te hebben geleefd besluit ze dat beter is om weer bij haar familie te gaan wonen. Ze keert terug naar haar ouders, waar ze besluit dat ze aangifte wil doen tegen degene die haar misbruikt had. Haar vader verbiedt haar dat met de harde woorden: "Je bent niet meer onze dochter als je dat doet." Juanita wordt in elkaar geslagen en vertelt ook hoe ze met een mes werd aangevallen door haar eigen familie. Uiteindelijk verlaat haar familie haar en staat ze er opnieuw helemaal alleen voor.

Dit keer belandt ze niet op straat, maar belandt ze via een ander tehuis in een opvanghuis van Tear. Ze vertelt daarover: "ik was erg teruggetrokken in het begin maar deze plek werd als een familie voor me. In het begin lukte het niet om het verleden te vergeten, maar met de hulp van de medewerkers was ik in staat om dit toch te kunnen." In al deze tijd is er één persoon buiten het tehuis die haar steeds steunt, en dat is haar zus.

Op dit moment woont Juanita bij deze zus. Na haar hersteltijd in het huis van Tear heeft ze de stap gemaakt om hier haar toekomst op te bouwen. Af en toe is er nog contact met het opvanghuis om te horen hoe het nu gaat. Ze gaat naar een christelijke school en ze vertelt dat ze nu zelfs is toegelaten voor de universiteit. De eisen hiervoor zijn hoog, maar haar resultaten waren goed genoeg. Tot slot vertelt ze ons haar toekomstdroom. Ooit wil Juanita werken in een tehuis zoals dat van Tear om meisjes te begeleiden die hetzelfde als zij hebben doorgemaakt.

 

 

Andere EO Metterdaad projecten

Lopende projecten Afgeronde projecten

Steun soortgelijke projecten

Lees meer