Oude en nieuwe situatie

Oude situatie
- Lange dagen gedwongen arbeid tegen een extreem laag loon
- Hele gezinnen slachteffer van wurgcontracten
- Slachtoffers durven niet te vluchten van hun uitbuiters
- Geen kennis over rechten als slachtoffer

Nieuwe situatie
- Slaven worden bevrijdt uit hun onderdrukking
- Uitbuiters worden opgepakt en na een rechtzaak opgesloten
- Ex-slaven krijgen trainingen over rechten door IJM
Casework Model IJM vecht per individuele zaak tegen moderne slavernij. Het zijn gevallen waarin weduwen en wezen van hun grond en eigendommen worden gescheiden. Gevallen waar waardigheid en gezondheid worden gestolen van kinderen die gedwongen in de prostitutie werken. Gevallen waar vrijheid en veiligheid wordt genomen van families die gevangen zitten in slavernij.
Onderzoekers, advocaten en sociaal werkers grijpen per individuele zaak in. In samenwerking met de staat en met locale autoriteiten wordt goede ondersteuning gegeven aan de slachtoffers en ervoor gezorgd dat er maatregelen worden genomen tegen de uitbuiter.
Wat doen we met uw geld? Met uw hlup draagt u bij aan het bevrijden en rehabiliteren van slaven in India. De reddingsoperaties van IJM hebben een directe levensveranderende impact op de slachtoffers als ze vanuit slavernij hun vrijheid in gaan. Desondanks komt nog diepere impact uit het rehabilitatieprogramma dat slachtoffers volgen. In dit programma worden ze teruggeplaatst in de maatschappij en leren ze over hun rechten en hoe ze vrij kunnen blijven.
Vanuit een volkomen hopeloos bestaan worden deze mensen geleid naar een toekomst met mogelijkheden, kansen en hoop. Door samenwerking met de overheid kunnen kinderen weer naar school, zijn er banen voor ex-slaven en is er psychologische begeleiding.
Persoonlijk verhaal:
Een slaaf voor 400 euro
Als ik haar ontmoet valt me haar onmiddellijk blik op. Ze kijkt met een zeker zelfvertrouwen uit haar ogen. Terwijl je het tegenovergestelde zou verwachten. Jarenlang leefde ze als slaaf in Chennai, India. Chowry is haar naam. Ze is 35 jaar en heeft 3 kinderen. Toen ze van de tweede in verwachting was, deden zich complicaties voor in haar zwangerschap. Het kostte haar geld voor de dokter en het ziekenhuis. Vierhonderd euro. Ze leende het van een werkgever, die haar lening in een contract vastlegde. Een slavencontract.
Met haar hele gezin zat ze vast aan die werkgever. Twintig uur per dag moesten ze werken voor een loon van 10 cent per dag. Haar man, haar kinderen en zij zelf. Afbetaling zat er nooit meer in. Elke dag hadden ze honger. "Als ik nu elders ga werken voor de afbetaling van onze schuld, en jij blijft hier werken", overlegde ze met haar man. De eerste dag kwam ze thuis en trof haar kinderen bloedend aan. Met een stok met doornen eraan waren ze bewerkt door de baas.
De bevrijding kwam onverwacht. Via de organisatie International Justice Mission. Zij klagen de slaveneigenaren aan en vervolgen ze met de wet in de hand. Met succes. Meer dan 5000 slaven zijn nu vrij en kunnen een normaal leven leiden. Chowry helpt nu deze mensen. Omdat ze zelf heeft ervaren hoe het is om haar vrijheid terug te krijgen.
Klaas van Kruistum
Andere EO Metterdaad projecten
Lopende projecten
Afgeronde projecten