EO Metterdaad Navigatie overslaan Menu

NEDERLAND ZINGT DAG

THEMA: LEVEND WATER

Water is voor iedereen van levensbelang. Hoewel water voor ons gewoon is, geldt dit niet voor iedereen. Metterdaad helpt vluchtelingen aan schoon drinkwater!

Afgerond

Hoeveel water verbruikt u?

Hoeveel water verbruikt u eigenlijk per dag? Schoon water waar u mee doucht en de wc mee doorspoelt?

Vluchtelingen in Zuid-Soedan hebben vaak zelfs geen eens schoon water om te drinken. Zij wassen zich in de rivier en drinken van hetzelfde water. Het drinken van vies water veroorzaakt ziektes en een hoge kindersterfte.

Bij de stand van Metterdaad kunt u hier meer informatie over vinden en kunt u op de foto met een waterjuk.

Van al dat gepraat over water krijgt u natuurlijk dorst. Kom dan bij de stand uw dorst lessen. Wij bieden u graag een beker water aan!

We kijken naar u uit!

Hoe kunnen we Zuid-Soedan helpen met water?

Oude Situatie Zuid Soedan

Oude situatie

Vluchtelingen hebben geen toegang tot schoon drinkwater. Dit heeft als gevolg dat de mensen vervuild water drinken en hierdoor ziektes als diarree oplopen. De kindersterfte is hoog en het gebrek aan sanitaire voorzieningen zorgt voor nog meer vervuiling. Het is als het ware een vicieuze cirkel.

Nieuwe Situatie Zuid Soedan

Nieuwe situatie

Vluchtelingen hebben schoon water, leren over hygiëne en worden  minder snel ziek. De kindersterfte neemt hierdoor af.

 

 

 

 

245.000 mensen in Zuid Sudan leven in verschillende vluchtelingenkampen. Schoon water is in de kampen een groot probleem. De mensen drinken vervuild water uit de rivier. Dit vieze water veroorzaakt allerlei ziektes, zoals diarree. Met name bij kinderen kan dat leiden tot de dood.

Metterdaad zorgt via de organisatie Medair voor waterfilters en waterkranen.
Naast het tekort aan drinkwater is ook het gebrek aan sanitaire voorzieningen een probleem. Daarom worden er latrines gebouwd. Bij het bouwen van al deze voorzieningen worden de vluchtelingen zelf ingeschakeld.

Ook wordt er voorlichting gegeven over hygiëne en het belang van handen wassen.

Waar gaat uw geld naartoe?

  • EUR 3, - voor een jerrycan - waarmee een familie schoon drinkwater kan halen bij een van de waterpompen;
  • EUR 5,- voor tien zakjes levensreddende plumpynut, dat aan ondervoede kinderen wordt gegeven;
  • EUR 60,- voor een complete packet met zeil, jerrycan, pannen;
  • EUR 95,- voor een behandeling met plumpy nut en medische zorg in ons stabilisatiecentrum om het leven van een ondervoed kind te redden;

 

 

 

Lucia hoeft geen troebel water meer te drinken

Lucia Website

De 40-jarige Lucia woont in Wonthow, een vluchtelingenkamp aan de oever van de Nijl, waar zo'n 13.000 vluchtelingen wonen. Een paar maanden geleden werd haar stad Malakal gebombardeerd, waardoor ze moest vluchten. De omstandigheden in het kamp zijn erg zwaar. Water en hygiëne vormen momenteel een groot probleem.  De vluchtelingen drinken het water uit de Nijl, dat zo troebel is dat je er niet eens doorheen kunt kijken. Dit zorgt voor ziektes.

Gelukkig zorgt Metterdaad, in samenwerking met Medair, voor schoon water in de vluchtelingenkampen: sinds kort staat er een waterzuiveringssysteem. Lucia is hier erg blij mee: 'We hebben nu schoon water en we zijn niet meer ziek.' Het schone water is levensreddend.

Andere EO Metterdaad projecten

Lopende projecten Afgeronde projecten

Steun soortgelijke projecten

Over noodhulp