EO Metterdaad Navigatie overslaan Menu

Boot- vluchtelingen.

Aan hun lot overgelaten.

Een lange reis vol gevaren. Op de vlucht voor geweld of armoede. Wij helpen hen op te vangen. U ook?

Afgerond

Bootvluchtelingen afl 1

Andries Knevel bezoekt op Kos en Lesbos bootvluchtelingen. Samen met Nederlandse vrijwilligers laat hij zien dat hulp hard nodig is.

Bootvluchtelingen afl 2

Op Lesbos wordt duidelijk dat opvang ontbreekt vluchtelingen. Vrijwilligers zetten zich in om de vluchtelingen van eten en onderdak te voorzien.

Bootvluchtelingen afl. 3

Andries Knevel is op de Griekse eilanden en in Athene om actie te voeren voor noodhulp voor de bootvluchtelingen die daar aanmeren.

Hoop op veilig leven in Europa

Hoop op veilig leven in Europa

Het is een bekend beeld geworden: de wiebelige boten vol vluchtelingen die dagelijks aanmeren op de Europese eilanden. Op de vlucht uit het Midden-Oosten of Afrika, hopen ze op veilig bestaan in Europa. Als ze uitgeput, koud en hongerig voet aan vaste wal zetten, blijkt er weinig geregeld te zijn door de autoriteiten. Verschillende hulporganisaties en vrijwilligers ontfermen zich over de vluchtelingen met medische zorg, warme dekens, eten en drinken. Via de Balkanlanden proberen de vluchtelingen vervolgens verder te reizen de Europese Unie in. Ook nu de winter is aangebroken, blijven de aantallen hoog. Dit jaar alleen al hebben zo'n 800.000 vluchtelingen via het water Europa bereikt. In november waren het er meer dan 100.000. Onder hen bevinden zich steeds meer vrouwen en kinderen.

Er blijft behoefte aan medische zorg, warme overnachtingsplekken, eten en drinken voor de bootvluchtelingen. EO Metterdaad werkt samen met betrouwbare lokale partners en Nederlandse organisaties ter plekke in onder andere Griekenland, Macedonië en Servië. We richten ons vooral op hulp voor de meest kwetsbare groepen: kleine kinderen, zwangere vrouwen, ouderen en zieken.
U kunt helpen door online te geven of uw gift over te maken op IBAN nr: NL88INGB0000300300 o.v.v. "Noodhulp Bootvluchtelingen"

Waarom helpen we deze vluchtelingen?

Metterdaad kiest bewust om nu de bootvluchtelingen te helpen omdat er een steeds grotere kwetsbare groep vluchtelingen in Europa aankomt  die direct onderdak nodig heeft. Er is nauwelijks hulp.

> vragen over dit project 

Wat doen we met uw gift?

Met uw gift zorgen we voor voedsel  tenten, water en medische zorg.  De lokale partners en de Nederlandse vrijwilligers die in dat gebied aan het werk zijn kunnen de stroom niet meer aan en hebben een roep gedaan om uw gift. Help daarom ook!

Als er voldoende geld binnenkomt wordt uw gift ook gebruikt om vluchtelingen in de regio van herkomst op te vangen. 

Andries: Geen faciliteiten voor vluchtelingen in Griekenland.

Andries Knevel bezocht de vluchtelingen in Griekenland voor Metterdaad. Hij vertelt over een ontmoeting met Mizhir en met Emily David:

Opeens zie ik hem staan, in de chaos van Piraeus. In deze havenstad van Athene is net een schip met 2500 bootvluchtelingen uit Lesbos aangekomen. En hij staat er ook met zijn familie.

Mizhir komt uit Syrië. Een dag daarvoor had ik hem geinterviewd in een opvangkamp op Lesbos. We praten nog even wat, maar dan moet hij weg. 

Wij weten dat de vluchtelingen in bussen zullen worden gepropt en over Athene verspreid zullen worden. Midden in de nacht zullen de deuren van de bus opengaan en mogen de vluchtelingen naar buiten. Naar niets.

Het kamp op Lesbos was vreselijk. Ik sprak daar Emily David van het
International Rescue Committee. Zij heeft jarenlang ervaring in vluchtelingenkampen in Afrika en het Midden-Oosten. Ze zei tegen me: "Ik heb nog nooit een ergere situatie gezien dan hier op Lesbos".


Gaan er dan veel mensen dood? Nee, dat niet. Het is het feit dat er helemaal niets voor de vluchtelingen en migranten is geregeld. Geen toiletten, geen douches, geen water, geen eten. En dan die martelende onzekerheid: Hoe kom ik van Lesbos af? Waar moet ik naartoe?

En ook deze week weer kwamen er 10.000 vluchtelingen op Lesbos aan. "Nog nooit zo erg," zei Emily.

 

> Andries in Griekenland

 

Of steun vluchtelingen in hun eigen land:

Steun Syrische Vluchtelingen

Nieuwe Situatie SyrieEO Metterdaad steunt al vele maanden de vluchtelingen in Syrië. Vooral in de wintermaanden hebben deze mensen die huis en haard hebben achtergelaten dringend hulp nodig. Met de winter weer voor de deur wordt er hard gewerkt om de vluchtelingen uit Syrië te helpen.

Help ook, en geef voor deze Syrische vluchtelingen.

> 'Syrische Vluchtelingen' 

 

 

Help Irakese Vluchtelingen

Nieuwe Situatie Irak14Christenen, Jezidi's of gematigde moslims die zich niet willen onderwerpen aan de  Islamitische Staat kunnen kiezen tussen vluchten, onbetaalbaar hoge belastingen of de dood.  Honderdduizenden Irakezen sloegen op de vlucht. Het relatief veilige Koerdistan werd overstroomd door  enorme aantallen vluchtelingen

Steun vluchtelingen in Irak. lees meer en doneer.

> 'Irakese Vluchtelingen' 

 

Andere Metterdaad-projecten

Lopende projecten Afgeronde projecten